Onder 16 gelijk tegen Kroatië

8 september 2015, 22:15

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar is dinsdagavond niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen de leeftijdsgenoten uit Kroatië. Op sportpark Zuideinderpark in Schijndel eindigde het duel in 2-2. Gezien het aantal kansen dat de Nederlandse talenten kregen, deden ze zich daarmee ernstig tekort.

Het was voor Onder 16 de eerste activiteit van dit seizoen. KNVB-coach Edwin Petersen kon dan ook goed merken dat de spelers nog even aan elkaar moesten wennen. "Het was van onze kant een open wedstrijd waarin wij veel aan de bal zijn geweest, alleen in verdedigend opzicht was ons spel soms te naïef. Kroatië heeft amper kansen gehad, maar wist wel twee keer te scoren. Dat is een harde les voor deze jongens."

Oranje kwam in de eerste helft op knullige wijze op achterstand. Hoewel het spel rommelig oogde, was Nederland de betere ploeg. Het creëerde enkele goede mogelijkheden, maar slaagde er niet in die te benutten. Aan de andere kant van het veld was het bij de eerste beste aanval van Kroatië wel raak. De spits van de bezoekers kreeg de bal mee in de kluts, gaf de bal voor waarna de bal via het been van Mitchell Bakker in het doel belandde.

Strafschop

Via een benutte vrije trap van Achraf El Bouchataoui deed Onder 16 nog voor rust iets terug, maar niet veel later was het Kroatië dat opnieuw op voorsprong kwam. De bezoekers kwamen gevaarlijk door uit een counter, waarna er in het strafschopgebied een overtreding werd gemaakt op een van de Kroatische aanvallers. De scheidsrechter was onverbiddelijk en legde de bal op de stip. Hoewel doelman Jasper Schendelaar de inzet in eerste instantie nog wist te stoppen, werd de rebound wel benut, waardoor Kroatië met een voorsprong de rust in ging.

Petersen gebruikte de onderbreking om zijn manschappen andermaal op scherp te zetten. "Het besef dat we de betere ploeg waren en de tegenstander meer pijn hadden kunnen doen was bij ons aanwezig. Halverwege hebben we daarom aangegeven dat het tempo omhoog moest en hebben we de organisatie op het middenveld beter neergezet." Het had het gewenste resultaat, want na rust oogde het spel van Onder 16 beter dan tijdens het eerste bedrijf.

Gelijkmaker

Het leidde tot de verdiende gelijkmaker van Thomas Buitink. De Nederlandse talenten waren in het vervolg een aantal keer dichtbij een derde treffer, maar het lukte niet om de Kroatische verdediging nogmaals in de problemen te brengen. In plaats daarvan kwam Onder 16 in de slotfase nog goed weg, nadat een vrije trap van de bezoekers vanaf de rand van de zestien net geen doel trof. "Al met al moeten we concluderen dat dit een typische eerste wedstrijd van het seizoen was", vond Petersen. "Het besef is er ook dat het in veel opzichten nog beter moet."

Onder 16 kan donderdag laten zien dat het lering heeft getrokken uit de eerste ontmoeting met Kroatië, want dan staan beide landen andermaal tegenover elkaar. Het duel begint om 14.00 uur in Schijndel.

Nederland - Kroatië 2-2 (1-2).

Scoreverloop: Bakker 0-1 (eigendoelpunt), El Bouchataoui 1-1, Kroatië 1-2, Buitink 2-2.

Opstelling Nederland: Schendelaar; Daverveld (Kusi), Jacobs, Botman, Bakker, Mendonca, El Bouchataoui (Ekkelenkamp), Familia-Castilo; Kone (Aboukhlal), Buitink (Darkwa), Van Hoeven (Van den Berg).