Ruime zege voor Onder 16

13 maart 2015, 22:12

Onder 16 heeft, na de 1-0 nederlaag tegen Tsjechië, vrijdag de tweede wedstrijd in het vriendschappelijke vierlandentoernooi met 4-0 gewonnen van Ierland. Armando Obispo en Tim van de Schepop maakten in 's Gravenzande allebei twee doelpunten.

Om iedereen aan het werk te kunnen zien, stonden ten opzichte van woensdag negen andere Oranje-spelers aan de aftrap. Alleen het centrale verdedigingsduo Navaja Bakboord en Armando Obispo was blijven staan. Hoewel Oranje de bovenliggende partij was, kwam de ploeg maar mondjesmaat door de hechte verdediging van de fysiek sterke Ieren. De 1-0 vlak voor rust voelde dan ook als een bevrijding. Nadat de Ierse doelman de bal ving buiten zijn strafschopgebied, schoot Obispo de vrije trap binnen.

Cruciale duels

In de tweede helft zat Oranje beter in de wedstrijd. De ploeg won meer duels en was vooral in de omschakeling gevaarlijk. De 2-0 viel al snel. Een korte corner werd door Bakboord binnengeschoten. In eerste instantie kon de Ierse doelman nog redden, maar hij was vervolgens kansloos op de rebound van Obispo.

Na de 2-0 kregen de Ieren twee kansen om terug te komen in de wedstrijd. Doelman Mike van de Meulenhof redde knap op een inzet van dichtbij en had even later geluk dat Daniel McKenna de bal op de lat kopte.

Het slotakkoord was voor Tim van de Schepop. Hij besliste de wedstrijd met twee treffers. Eerst rondde hij een counter af na goed voorbereidend werk van Ché Nunnely. In blessuretijd reageerde hij alert nadat een Ierse verdediger de lange bal van Oranje niet goed met het hoofd verwerkte. Van de Schepop liep door en schoot één-op-één met de Ierse doelman de 4-0 binnen. Op dat moment stond Ierland al met tien man. Bij een 3-0 stand moest McKenna vertrekken na een slaande beweging.

Verbeterpunten

KNVB-coach Edwin Petersen was tevreden over het spel van zijn ploeg, maar zag ook verbeterpunten. ,,Het is een verdiende overwinning. Wij hebben bij vlagen goed gespeeld. Voor rust vond ik ons nog te onrustig. Wij hadden moeite met het fysieke spel van de Ieren en speelden met de linies te ver uitelkaar. In de tweede helft ging dit beter en wonnen wij ook de cruciale duels. Wij beten toen veel beter van onszelf af.”

Nederland heeft nu drie punten, net als Ierland. Tsjechië, dat ook zijn tweede wedstrijd won van de Verenigde Staten, gaat met zes uit twee aan de leiding. Zondagmiddag is de Verenigde Staten de tegenstander. Om 15.00 uur wordt er afgetrapt op het Sportpark Schildman in Hendrik-Ido-Ambacht.

Ierland-Nederland: 0-4 (0-1)

Scoreverloop: 39. Obispo 0-1, 42. Obispo 0-2, 79. Van de Schepop 0-3, 80+4. Van de Schepop 0-4

Opstelling Nederland: Van de Meulenhof, Bakboord , Obispo, Teze, Wehrman, Theunissen, Nunnely, Souren, Van de Schepop, Schoonbrood (62. Chong), Adekanye (62. Kluivert).