Onder 16 start met overwinning

28 oktober 2014, 19:32

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar is het Val de Marne-toernooi begonnen met een 3-1 overwinning op Japan. In Vitry sur Seine speelde het team van KNVB-coach Edwin Petersen een moeizame eerste helft, maar herstelde het zich na rust.

De trainer was ondanks de overwinning niet echt te spreken over de prestatie van zijn ploeg. ,,Qua resultaat is het natuurlijk prima, maar de uitvoering liet te wensen over. Met name voor rust was het niet goed. We hielden de bal te lang bij ons, speelden een soort postbodevoetbal. Er leek bovendien gemakzucht in de ploeg te zitten. Daar hebben we in de rust iets van gezegd tegen de spelers. In de tweede helft werd het beter.”

Achterstand

De Nederlandse talenten keken op dat moment al tegen een 1-0 achterstand aan. De ploeg van Petersen had in het eerste kwartier de grootste moeite met de snelle Japanners, die goed druk wisten te zetten en erg agressief speelden. Na een kwartier kreeg Onder 16 daar meer vat op en wist het enkele kansen te creëren. Een doelpunt bleef echter uit. Dat viel tien minuten voor rust wel aan de andere kant. Via een steekpass kwamen de Japanners eruit, waarna een goede voorzet vanaf de rechterflank werd binnengewerkt door de Aziaten.

Onder 16 moest in de tweede helft op zoek naar de aansluitingstreffer. Lang hoefde Nederland daar niet op te wachten. In de eerste minuut na rust kwam invaller Donyell Malen (foto) door vanaf de zijkant. De Ajacied gaf de bal voor, waarna Ché Nunnely de gelijkmaker tegen de touwen schoot. In het vervolg van de wedstrijd had Onder 16 de wedstrijd in handen. Toch duurde het tot de zestigste minuut voordat de ploeg op voorsprong kwam. Deze keer was Nunnely de aangever, waarna Malen van dichtbij de 2-1 binnen kon schieten.

Op jacht naar meer

Met de voorsprong op zak gingen de Nederlandse talenten op jacht naar een hogere score, al was Japan halverwege de tweede helft nog dichtbij de gelijkmaker. Doelman Mike van de Meulenhof reageerde echter alert op één van de spaarzame uitbraken van de Japanners. Uiteindelijk was het Tahith Chong die vlak voor tijd de eindstand op het scorebord bracht. De Feyenoord-aanvaller bekroonde een actie op de rand van het zestienmetergebied, door de bal vervolgens in de verre hoek te schieten.

Het resultaat ten spijt was Petersen kritisch op zijn ploeg. ,,Als trainer zie je natuurlijk altijd dingen die beter kunnen. Natuurlijk hebben we pas één training gehad en was het veld hobbelig, maar als de spelers hun vorm halen moeten dit soort wedstrijden - hoewel ik Japan een prima tegenstander vind - goed te doen zijn. We hebben het er ook met de jongens over gehad: ‘wat moeten we doen als het spel niet loopt?’ In dat geval moet je ervoor zorgen dat de basisorganisatie goed staat. Dat was in de eerste helft niet het geval. Maar gelukkig hebben we ons na rust hersteld.”

Door de overwinning gaat Onder 16 na één speelronde aan kop in het vierlandentoernooi, aangezien Frankrijk en België elkaar met 2-2 in evenwicht hielden. Donderdag neemt Nederland het op tegen Frankrijk, twee dagen later wacht de ontmoeting met België.