Onder 16 na rust langs Schotland

16 september 2014, 16:07

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar heeft dinsdag ook het tweede duel tegen Schotland gewonnen. De thuisploeg kwam voor rust nog op voorsprong, maar in de tweede helft herstelden de Nederlandse talenten zich dankzij twee treffers van Justin Kluivert en één van Donyell Malen.

De Schotten kwamen dinsdag in Greenock iets anders voor de dag dan tijdens de eerste ontmoeting. ,,We werden verrast door hun spelsysteem”, sprak KNVB-coach Edwin Petersen. ,,Ze speelden vanuit een 4-4-2-systeem met een ruit op het middenveld. Wij hadden daar moeite mee, dat gaven de spelers halverwege het duel ook aan. Wij moesten veel ruimtes belopen en vonden het lastig om hun nummer tien op te vangen.”

Onder 16 kreeg maar moeilijk grip op de leeftijdsgenoten uit Schotland en kwam terecht op achterstand. De Schotten rukten op  via een snel uitgevoerde aanval, waarna de bal door de benen van een Nederlandse verdediger op het doel werd afgevuurd. In een uiterste poging een tegentreffer te voorkomen ging doelman Delano Kloos gestrekt. Het mocht echter niet baten. De sluitpost van ADO Den Haag zag de bal in de verre hoek verdwijnen.

Afspraken

In de rust probeerde Onder 16 orde op zaken te stellen. Er werden duidelijke afspraken gemaakt hoe om te gaan met de speelstijl van de Schotten. Bovendien voerde de technische staf een aantal wissels door en nadat ook de tweede helft moeizaam begon, groeiden de Nederlandse talenten steeds beter in de wedstrijd. Het leidde tot de verdiende gelijkmaker. Donyell Malen passeerde zijn man op de rechterflank en gaf de bal voor op de naar binnen getrokken Justin Kluivert. De Ajax-aanvaller schoot de bal vervolgens overtuigend tegen de touwen.

Enkele minuten later was Kluivert wederom de gevierde man. De aanvaller liep weg uit de rug van zijn tegenstander en werd middels een steekbal gevonden door Owen Wijndal. Vervolgens schoot Kluivert de bal in de verre hoek. De tweede treffer zorgde voor ontlading bij alles wat oranje was, terwijl het geloof in een overwinning wegebde bij de Schotten. De ruimtes werden daardoor groter. Daar maakte Onder 16 optimaal gebruik van, waardoor Malen in staat werd gesteld de 3-1 binnen te schieten. Nederland kreeg nog kansen op een vierde treffer, maar de lat en de Schotse keeper voorkwamen erger leed voor de thuisploeg.

Goed beeld

De tweede overwinning in een paar dagen tijd deed de Oranjetalenten zichtbaar goed, terwijl ook de technische staf tevreden was met het spel van de ploeg. Petersen: ,,We hebben in deze week een goed beeld van de groep gekregen. Het is daarnaast leerzaam geweest om te zien hoe de spelers reageren wanneer ze een systeem tegenkomen dat ze niet kennen. Uiteindelijk hebben ze dat vrij snel opgepakt. Ook zijn we ten opzichte van zondag beter omgegaan met de kansen die we kregen. Je zag bevlogenheid en gretigheid bij de spelers, daar kunnen we tevreden over zijn.”