Onder 16 onderuit na hectisch begin

31 oktober 2013, 17:48

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar is er niet in geslaagd ook haar tweede duel op het Val de Marne-toernooi te winnen. Tegen gastland Frankrijk ging het team van KNVB-coach Edwin Petersen met 2-1 onderuit. Opvallend was dat die stand al na zeven minuten op het scorebord stond.

De wedstrijd tussen Onder 16 en Frankrijk kende door de vroege doelpunten een hectische openingsfase. Een leermoment voor zowel de Nederlandse als de Franse talenten. ,,Dit is zeker een moment waar we later vandaag op zullen terugblikken”, sprak Petersen. ,,Maar we hebben verder zeker niet slecht gespeeld. Het was een evenwichtige wedstrijd tussen twee verschillende speelstijlen.”

Strafschop

Nederland kreeg al in de eerste minuut een strafschop, nadat Nigel Robertha in het strafschopgebied onderuit werd getrokken. Vanaf elf meter zette Justin Bakker Onder 16 op voorsprong. Terwijl de Nederlandse talenten nog leken te genieten van de vroege voorsprong, lag de bal aan de andere kant van het veld alweer in het net.

Een te korte terugspeelbal werd door de Fransen onderschept. De inzet werd in eerste instantie gestopt door doelman Thijmen Nijhuis, maar in tweede instantie schoot de Franse nummer tien Nicolas Janvier de bal tegen de touwen. Twee minuten later mochten de Fransen andermaal juichen, toen Maxime Pelican een vrije trap fraai over Nijhuis heen kopte. Door goed te storen kreeg Nederland in de eerste helft nog een aantal goede kansen om langszij te komen, maar de mogelijkheden werden niet benut.

Organisatie herstellen

Onder 16 gebruikte de rust om het elftal organisatorisch weer op orde te krijgen, wat resulteerde in een betere twee helft. ,,Voor rust hadden we moeite met de opbouw. Onze middenvelders waren te passief en konden daardoor niet bereikt worden. Na rust hebben we in een hoger tempo gespeeld en werden we met een paar goede corners en vrije trappen gevaarlijk.”

Ook deze kansen bleven echter onbenut. In de extra tijd mocht de Nederlandse bank nog eenmaal opveren, toen Rashaan Fernandes richting het Franse doel ging. De Feyenoorder werd echter vastgehouden, waardoor hij zijn schot onvoldoende vaart mee kon geven. Bovendien bleef hij op de been, anders had er wellicht nog een strafschop ingezeten voor Onder 16.

Goed meetmoment

,,Dat zijn momenten waar we slimmer mee om moeten leren gaan”, sprak Petersen, die ondanks het verlies niet ontevreden was over het spel van zijn ploeg. ,,Het was een goed meetmoment ten opzichte van een groot land met exceptioneel goede spelers. We hebben druk gezet en gedaan wat past bij onze manier van voetballen. Uiteindelijk was het een gelijkwaardige, open wedstrijd waarin we slechts een paar kansen hebben weggegeven. Alleen hadden we in de eindfase iets doortastender moeten zijn.”

Zaterdag speelt Onder 16 haar laatste wedstrijd op het Val de Marne toernooi. Om 14.00 uur trappen de Nederlandse talenten in het stade Leo Lagrange in Bonneuil sur Marne af tegen de leeftijdsgenoten uit Servië.