Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 15 met man minder langs Ierland

Willem Korenromp
KNVB Media
1 februari 2020, 19:15

Onder 15 speelde lang met tien man, maar won toch van Ierland: 2-1. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar ligt op koers voor toernooiwinst in Spanje. Nadat donderdag gewonnen werd van Tsjechië, was het team van KNVB-coach Pieter Schrassert Bert zaterdagmiddag met 2-1 te sterk voor Ierland.

De Nederlandse talenten haalden na afloop opgelucht adem. Ruim een uur hadden ze met een man minder gespeeld tegen de Ieren, nadat Rafik El Arguioui een rode kaart kreeg. Toch werd de overwinning uit het vuur gesleept. “Zelf met tien man waren we de betere”, vond Schrassert Bert. “Maar het is knap hoe de jongens het op hebben gepakt. Bij balverlies hielden ze veel druk op de bal, waardoor Ierland weinig tijd had om iemand vrij te spelen.”

Ierland stond verdedigend compact en liet ons het spel maken. Ook toen wij met tien man kwamen te staan veranderde dat spelbeeld niet

Onder 15 kwam daardoor eigenlijk nooit echt in de problemen. Sterker nog, Nederland was grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. “Ierland stond verdedigend compact en liet ons het spel maken. Ook toen wij met tien man kwamen te staan veranderde dat spelbeeld niet. Alleen in de slotfase was het overleven. Toen had Ierland een aantal kleine momenten waarop het gevaarlijk was. Maar over de hele wedstrijd hebben wij de meeste kansen gecreëerd. Dat maakt deze overwinning dik verdiend.”

Krasniqi opent de score

De Nederlandse talenten kwamen tegen Ierland al vroeg op voorsprong. Er lag veel ruimte op de vleugels, dus toen Emmanuel van de Blaak de bal achter de laatste linie van de Ieren speelde ging Erald Krasniqi er achteraan. Hij controleerde de bal, nam ‘em mee de zestien in en schoot de bal vervolgens achter de Ierse doelman.

Vijf minuten later was de stand weer gelijk na een moment van onoplettendheid van Nederland. Een vrij trap van de Ieren werd snel genomen en achter de laatste linie van Oranje gelegd, waarna aanvaller Caden McLoughlin de gelijkmaker binnenschoot. Niet veel later kwam Onder 15 met tien man te staan, na de rode kaart voor El Arguioui. De speler van FC Utrecht zette op het middenveld een sliding in en gleed met een gestrekt been vooruit. Hij was te laat en raakte zijn tegenstander in plaats van de bal. Scheidsrechter Lax Franco was onverbiddelijk en stuurde El Arguioui naar de kleedkamer.

KNVB-coach Pieter Schrassert Bert.

Maar ook met tien man hield Onder 15 stand. Het ging na rust op jacht naar een nieuwe voorsprong. Na 56 minuten mochten de Nederlandse talenten daadwerkelijk opnieuw juichen, toen de ingevallen Julian Rijkhoff een stafschop benutte. Voor de Ajax-aanvaller was het zijn vierde doelpunt in twee wedstrijden.

Juiste energie

Onder 15 prees zich gelukkig met de 2-1 voorsprong en hield in het restant van het duel stand. “We hebben de juiste energie op het veld laten zien”, prees Schrassert Bert de instelling van zijn team. Qua veldspel was er echter wel ruimte voor verbetering. “We hadden niet de kwaliteit om Ierland uit elkaar te spelen. Er lag veel ruimte op de zijkant die we niet op de juiste manier bespeelden. Ook hadden we vaker van kant kunnen wisselen, of vaker kunnen proberen dwars door de as door te komen.”

Onder 15 kwam daar zaterdag echter mee weg en boekte zo zijn tweede overwinning op het vierlandentoernooi in Spanje. Het team van Schrassert Bert is daardoor al zeker van een podiumplaats. Op welke plek Nederland eindigt, dat wordt maandag bekend. Dan speelt Onder 15 tegen Spanje. Het gastland won eveneens twee keer. De wedstrijd van maandag wordt dus een echte finale. Schrassert Bert is strijdbaar in aanloop naar dat duel. “We zullen er klaar voor zijn, op naar Spanje.”

Statistieken Statistieken De statistieken van Nederland - Ierland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen