Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Overtuigende start Onder 15 op vierlandentoernooi

Willem Korenromp
KNVB Media
30 januari 2020, 19:45

Onder 15 begon het vierlandentoernooi met een 4-1 overwinning op Tsjechië. - Foto: KNVB Media

Een betere start kon het Nederlands elftal voor speler onder 15 jaar zich niet wensen op het vierlandentoernooi in Spanje. Het team van KNVB-coach Pieter Schrassert Bert won donderdagmiddag met 4-1 van Tsjechië. Julian Rijkhoff zorgde voor rust voor een loepzuivere hattrick, na de pauze tekende de ingevallen Jason van Duiven voor het vierde Nederlandse doelpunt.

Drie keer scoren tussen de achttiende en de 37ste minuut. Een beter debuut in Onder 15 kon Julian Rijkhoff zich niet wensen. Maar niet alleen de spits van Ajax blonk uit tegen Tsjechië. “Hij stond vaak aan het eind van de aanval”, zegt Schrassert Bert. “Met drie goals was hij de grote man, maar ik kan zo nog vier, vijf andere jongens noemen die ook geweldig speelden. Ik wil de overwinning dus niet alleen aan Rijkhoff toeschrijven. Het hele team was gretig.”

Testcase

Het resultaat dat we neer hebben gezet is knap, maar ook als je ziet hoe we de eerste helft spelen en hoe we op het veld staan… Daar ben ik trots op

Het mag duidelijk zijn. De nieuwe lichting Onder 15 beleefde een fraaie middag in de Pinatar Arena. De eerste interland van dit seizoen was een testcase voor het team van Schrassert Bert, maar daar hebben de Oranjetalenten zich knap doorheen geslagen. “Het resultaat dat we neer hebben gezet is knap, maar ook als je ziet hoe we de eerste helft spelen en hoe we op het veld staan… Daar ben ik trots op.”

De KNVB-coach noemt als voorbeeld de manier waarop Onder 15 de aanvallende taken invulde. “We hebben behoorlijk wat accenten in ons aanvalsspel gelegd. We proberen mensen tussen de linies vrij te krijgen, met hoogstaande backs te spelen en willen veel diepgang vanuit het middenveld hebben. Daar hebben we ontzettend veel kansen uit gecreëerd. Dat geeft wel aan dat de jongens ontzettend goed vanuit hun taak gespeeld hebben.”

Overwicht

KNVB-coach Pieter Schrassert Bert.

Het leidde tot een overwicht voor Onder 15 tegen de fysiek sterke Tsjechen. Hoewel de Oost-Europeanen veel strijd toonden, regende het voor rust kansen voor de Nederlandse talenten. De teller stokte echter bij de drie treffers van Rijkhoff. “Maar het verschil bij rust had vier, misschien wel vijf doelpunten kunnen zijn”, vond Schrassert Bert.

“Een punt van kritiek is ook dat we vlak voor rust uit het niets een doelpunt tegen kregen. Een minuut later kreeg Tsjechië zelfs nog een honderd procent kans. Met een beetje pech hadden we dus ook met maar één doelpunt verschil kunnen gaan rusten. Dat besef moet nog groeien bij de jongens. Dat dergelijke kansen ten koste van alles voorkomen moeten worden, ook bij een 3-0 voorsprong. Dat is een goede les voor de jongens.”

In balans

De opleving van Tsjechië in de slotfase van de eerste helft, zorgde er misschien wel voor dat het team van coach Karel Havlicek na rust kansen rook. De Tsjechen schakelden een tandje bij, gingen hoger druk zetten en nog fysieker spelen. Onder 15 kwam moeilijker onder de druk uit, waardoor de wedstrijd meer in balans was. “Maar op de momenten dat we onder de druk uitkwamen, waren de ruimtes groot. Daar probeerden we gebruik van te maken.”

Het zorgde ervoor dat Onder 15 kansen kreeg om verder afstand te nemen van Tsjechië. De beslissing viel echter pas tien minuten voor tijd. Waar Oranje eerder nog een strafschop claimde die niet werd toegekend, wees de scheidsrechter nu wel naar de stip. Jason van Duiven ging achter de bal staan. De aanvaller van PSV faalde niet vanaf elf meter en bepaalde de eindstand op 4-1. “Daarna was het klaar en controleerden we de wedstrijd”, besloot Schrassert Bert.

Voor Onder 15 is met de 4-1 overwinning op Tsjechië de kop eraf. Zaterdag komt het team opnieuw in actie. Dan speelt het om 16.00 uur in de Pinatar Arena tegen Ierland. Zij begonnen het toernooi donderdagmiddag met een 2-0 nederlaag tegen gastland Spanje.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van Nederland - Tsjechië.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen