Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 15 buigt nu wel voor Duitsland

Willem Korenromp
KNVB Media
11 mei 2019, 18:30

Duitsland was in Assen met 2-0 te sterk voor Onder 15. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar is er niet in geslaagd opnieuw te winnen van Duitsland. Het team van KNVB-coach Martijn Reuser ging zaterdagmiddag in Assen met 2-0 onderuit tegen de oosterburen. Donderdag trok Nederland nog met 2-1 aan het langste eind.

De teleurstelling na het verlies was na afloop nog duidelijk aanwezig bij Reuser. Dat had alles te maken met een doelpunt van Onder 15 dat in de eerste helft werd afgekeurd. “We kregen na twintig, 25 minuten een hoekschop. Julian Brandes schoot ‘m er in een keer in. Iedereen ging uit van een doelpunt. Langs de kant vierden we de treffer al. Maar tot onze verbazing keurde de scheidsrechter het doelpunt af. Echt onbegrijpelijk. We hebben de beelden langs de kant teruggekeken. Iemand zou de Duitse keeper gehinderd hebben, maar onze speler liep alleen maar voor hem langs. En toen lag de bal al in het doel.”

Livano Comenencia kwam als invaller binnen de lijnen.

Met een snel genomen vrije trap kwam Duitsland er vervolgens rap uit. De oosterburen gingen met drie aanvallers richting het Nederlandse doel, met maar een verdediger in hun weg. Die moest uiteindelijk aan de noodrem trekken om de aanval af te stoppen. De scheidsrechter trok in eerste instantie een rode kaart, maar draaide die vrij snel om in een gele prent. “Vanaf dat moment sloeg de vlam in de pan. Een minuut of tien lang werd er op het scherpst van de snede gespeeld, met links en rechts was onaardigheden. Van een vriendschappelijk duel was geen sprake.”

Debutanten

Tot de beladen momenten was er geen vuiltje aan de lucht. Onder 15 en Duitsland hielden elkaar in evenwicht. En dat was best knap, omdat bij Nederland met Rav van den Berg, Michel Driezen, Lars Putters en Daniel Beukers vier debutanten binnen de lijnen stonden. “Maar zij zaten er vanaf het eerste moment goed in. Daardoor begonnen we goed aan de wedstrijd”, vond Reuser.

KNVB-coach Martijn Reuser.

Beide teams kwamen voor de pauze echter niet tot scoren. Toen in de tweede helft de rust was weergekeerd, was het vooral Duitsland dat het spel bepaalde. De bezoekers speelden sterk, terwijl Onder 15 moeite had om iets terug te doen. Via een terecht gegeven strafschop schoot Eyüp Aydin de oosterburen op 0-1. Een klein kwartier later volgde de tweede Duitse treffer. Een hoekschop werd bij de tweede paal binnengekopt door Nicholas Engels.

In de slotminuten probeerde Nederland nog wel wat druk uit te oefenen op de Duitsers. Onder 15 claimde nog een strafschop, maar de scheidsrechter wees deze keer niet naar de stip. De aansluitingstreffer bleef daardoor uit. “We hadden moeite om iets te creëren. Mede omdat Duitsland een erg goede centrale verdediger had staan.”

Strafschoppen

Vooraf hadden beide partijen al afgesproken om, ongeacht het resultaat af te sluiten met een strafschoppenserie. Die werd tot verrassing van de Nederlandse staf genomen via het abba-principe. De Duitsers schoten alle strafschoppen raak, terwijl namens Onder 15 een speler miste. Daardoor mochten de oosterburen zich opnieuw de gelukkigste noemen.

Iggy Houben geeft de bal voor.

Het verlies zorgde voor een kleine kater bij Reuser. “Wedstrijden op internationaal niveau worden vaak beslist door een paar momenten en beslissingen. Daarom is het ook jammer dat die 1-0 van ons werd afgekeurd. Telt de scheidsrechter ‘m goed, dan wordt het een andere wedstrijd. Maar al met al was Duitsland de terechte winnaar. Ze hadden een overwicht op het middenveld en namen vaak ook net iets logischere beslissingen dan wij.”

Voor Onder 15 was de dubbele confrontatie met Duitsland de afsluiting van het seizoen. “We sluiten het op een vervelende manier af, maar over het hele seizoen heb ik goede dingen gezien”, sprak Reuser. “Het is een groep met potentie. De dingen die vandaag minder goed gingen zullen we analyseren en gebruiken om deze jongens verder klaar te stomen voor de toekomst.”

Statistieken:

Nederland – Duitsland 0-2 (0-0).

Score: 49. Aydin 0-1 (strafschop), 62. Engels 0-2.

Opstelling Nederland: Setford, Beukers (67. Chourak), Driezen, Van den Berg, Kirkpartick (60. Bohemen), Brandes, Felicia (60. Bobson), Bogarde (44. Comenencia), Putters, El Moussaoui, Perret Gentil (36. Houben).

De complete selectie van Onder 15 en technische staf.

Maak kennis met Dutchy

Dutchy is de mascotte en allergrootste fan van het Nederlands elftal. Hij woont in Zeist en is bij elke thuiswedstrijd van het Nederlands elftal in het stadion te vinden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen