Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 15 boekt gelukkige zege op Duitsland

Willem Korenromp
KNVB Media
9 mei 2019, 19:00

Onder 15 versloeg Duitsland in Assen met 2-1. - Foto: KNVB Media

Goed was het lang niet altijd. Soms was het zelfs vrouwen en kinderen eerst, maar winnen deed het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar wel. In Assen won het team van KNVB-coach Martijn Reuser met 2-1 van Duitsland.

Was het een gestolen overwinning? ‘Ja’, knikt Reuser. “Maar als team moet je soms geluk hebben. Dat zie je hier, maar dat zag je gisteren ook in de Champions League bij Ajax tegen Spurs. Ik heb een ploeg gezien die is blijven gaan tegen een fysiek sterk Duitsland. Daar verdienen de jongens de complimenten voor. Bij vlagen hebben we goed voetbal gespeeld, maar aan de bal waren we vaak ook slordig.”

Die onzorgvuldigheid leverde Onder 15 al vroeg een tegentreffer op. Het publiek op sportpark Marsdijk was amper gaan zitten na de volksliederen, of de bal lag al in het net. Een fout in de opbouw van Maxim Dekker werd genadeloos afgestraft door Daniel Bunk. De Duitse nummer tien veroverde de bal en schoot hem in de verre hoek. 

Iggy Houben laat twee Duitsers achter zich.

Achtervolging

Met de achterstand op het scorebord moest Nederland in de achtervolging. Het thuisland had in de eerste twintig minuten echter moeite met het creëren van kansen. Via de rechterflank was Onder 15 geregeld dreigend, maar in de laatste fase werd niet altijd de juiste beslissing genomen, of liep Nederland zich vast.

De gelijkmaker viel uiteindelijk uit een dood spelmoment. Nederland kreeg ietwat gelukkig een hoekschop, nadat de Duitse doelman een ongevaarlijk afstandsschot van Iggy Houben niet goed inschatte en tot corner verwerkte. Duitsland kon de hoekschop in eerste instantie wegwerken. Chahine Bohemen bracht de bal opnieuw in en vond het hoofd van zijn Vitesse-ploeggenoot Tyron Perret Gentil. Die hoefde de bal nog maar een klein zetje te geven om hem in het net te krijgen: 1-1. Het bleek tevens de ruststand.

In de tweede helft had Onder 15 het aanvankelijk lastig. Duitsland zette druk en kwam vaak dreigend voor het Nederlandse doel. De Duitsers kregen na 41 minuten zelfs een uitgelezen mogelijkheid om opnieuw op voorsprong te komen, nadat Nassef Chourak een discutabele strafschop veroorzaakte. “Volgens mij was het geen penalty, maar speelde hij de bal”, sprak Reuser. Oog in oog met Lucas Copado van Bayern München koos doelman Mikki van Sas echter de goede hoek.

Sohayb El Battah in duel met Melkamu Frauendorf.

Voorsprong

Ook in de minuten daarna zorgde Duitsland voor de meeste dreiging. Nederland kwam een aantal keer goed weg bij schoten van Max Voigt, Melkamu Frauendorf en de ingevallen Maximilian Wagner. Via de tegenaanval probeerde Onder 15 er af en toe uit te komen. Dat leverde na iets meer dan een uur spelen ook de Nederlandse voorsprong op. Iggy Houben zag zijn schot naast gaan, maar de hoekschop die volgde legde hij panklaar neer bij de tweede paal, waar Wouter Goes de bal binnenkopte.

Wouter Goes viert de winnende treffer.

De voorsprong was tegen de verhoudingen op het veld in, maar niemand in het Nederlandse kamp die daarom maalde. “Soms is het ook vrouwen en kinderen eerst”, sprak Reuser. “Het hoeft niet altijd mooi. Als team hebben we vandaag karakter getoond. Al vinden we wel dat het spel beter mag, beter kan en beter moet. Wel moet ik zeggen dat wat we vandaag op het veld hebben laten zien niet strookte met datgeen wat we de laatste dagen op de training hebben gedaan. Hoe dat kan ga ik bij de jongens navragen.”

Maar eerst mocht de overwinning gevierd worden. De manier waarop de zege werd behaald was even van ondergeschikt belang. Aanstaande zaterdag staan Nederland en Duitsland opnieuw tegenover elkaar op sportpark Marsdijk in Assen. De aftrap is dan om 15.00 uur.

Vreugde na het doelpunt van Tyron Perret Gentil.

Statistieken

Nederland - Duitsland 2-1 (1-1).

Score: 1. Bunk 0-1, 20. Perret Gentil 1-1, 61. Goes 2-1.

Opstelling Nederland: Van Sas; El Battah (51. Bogarde), Goes, Dekker, Bohemen (51. Kirkpatrick); Zaal, Comenencia, Chourak (70. Brandes); Houben, Bobson, Perret Gentil (59. El Moussaoui). 

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen