Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 15 buigt na strafschoppen voor België

Willem Korenromp
KNVB Media
7 maart 2019, 20:30

Onder 15 verloor na strafschoppen van België. - Foto: KNVB Media

Binnen 17 seconden keek het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar donderdag tegen een achterstand aan tegen België, maar een minuut voor tijd kwam het team van KNVB-coach Martijn Reuser langszij: 1-1. Na strafschoppen moesten de Oranjetalenten alsnog buigen voor de zuiderburen.

Onder 15 benaderde de tweede ontmoeting in drie dagen tijd op sportpark Parkzicht in Uden als een finale. Na het 2-2 gelijkspel van dinsdag gingen de Nederlandse talenten voor de overwinning, maar omdat het tweede duel ook in een gelijkspel eindigde moesten strafschoppen duidelijk maken wie zich de ‘kampioen van de Lage Landen’ mocht noemen. Omdat Iggy Houben en Nassef Chourak namens Onder 15 misten vanaf elf meter, ging die eretitel naar België.

“Tijdens het vierlandentoernooi in Spanje hebben de jongens mogen ervaren hoe het is om een strafschoppenserie te winnen, nu hebben ze ook een keer meegemaakt hoe het is om er na penalty’s uit te gaan”, sprak Reuser. “Penaltyseries worden vaak een loterij genoemd, maar het is trainbaar. De jongens die bij ons misten hadden hun stafschop net niet goed in de hoek geschoten. Dat was jammer. België schoot zijn stafschoppen wel prima binnen.”

Vroege achterstand

Het verlies na strafschoppen was zuur. Al keek Onder 15 ook tijdens de reguliere speeltijd bijna de hele wedstrijd tegen een achterstand aan. Al na 17 seconden zette België de openingstreffer op het scorebord. Een verkeerde aanname van Nederland werd onderschept door de zuiderburen. Onder 15 probeerde het balverlies nog te herstellen, maar de Belgen waren onverbiddelijk en namen via Bilal El Khannouss een vroege voorsprong.

KNVB-coach Martijn Reuser.

Het was een desastreuse start voor Onder 15, dat met een aantal debutanten speelde. Ook na de openingstreffer kwamen de Nederlandse talenten nooit echt lekker in de wedstrijd. Maar mede dankzij goed keeperswerk van Charlie Setford bleef het voor rust bij die ene Belgische treffer. “België speelde een prima eerste helft. We mochten blij zijn dat het bij rust maar 1-0 stond”, vond Reuser. “We hadden moeite om de bal naar de juiste kleur te spelen. Bovendien hadden we een stevige wind tegen. Zeker in deze leeftijdscategorie is dat nog een grote factor in het spel.”

In de tweede helft, toen Onder 15 de wind in de rug had, werd het spel van Nederland beter. Het trok langzaam het initiatief naar zich toe. Via Storm Streng, die één op één met de Belgische doelman kwam, kreeg het thuisland een opgelegde mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, maar een doelpunt bleef uit. 

Wissels

Met het inbrengen van Bayron Strijdonck, Iggy Houben en Ilyas El Moussaoui kwam er meer dreigingen en creativiteit in het spel van Onder 15. Nederland ging op jacht naar de gelijkmaker. Die viel uiteindelijk pas een minuut voor tijd. Nadat Aurelio Oehlers binnen de zestien werd gevloerd, kon de scheidsrechter niets anders dan Onder 15 een strafschop toekennen. Vanaf elf meter hield Livano Comenencia het hoofd koel, waarmee hij de eindstand op 1-1 bepaalde.

Livano Comenencia maakte een minuut voor tijd de gelijkmaker voor Onder 15.

Dat Nederland in de daaropvolgende strafschoppenserie alsnog verloor van België was zuur. “Toch vind ik het knap dat we ons weer terug hebben geknokt na een achterstand”, sprak Reuser. “De teamspirit die we in de laatste twintig minuten hebben laten zien was erg goed. Iedereen geloofde weer in een resultaat. Maar over de hele zeventig minuten gezien was het 1-1 gelijkspel voor ons het hoogst haalbare.”

'Verschillen klein'

Over twee wedstrijden hielden Nederland en België elkaar twee keer in evenwicht. Volgens Reuser was dat gezien de krachtsverhoudingen tussen beide landen terecht. “We verwachten veel van de jongens bij het nationale elftal, maar als je het vergelijkt met leeftijdsgenoten van andere landen dan zijn de verschillen klein. In sommige fases van de wedstrijden hebben we het prima gedaan, maar op sommige momenten ook niet. We hebben in deze wedstrijden echter ook weer hele mooie spelers gezien, jongens die met trots spelen en een team zijn. Daar kunnen we zeker mee vooruit.”  

Voor Onder 15 staan er dit seizoen nog twee interlands op het programma. Op 9 en 11 mei speelt de ploeg van Reuser tegen de leeftijdsgenoten van Duitsland.

Aurelio Oehlers verdiende een minuut voor tijd een strafschop voor Onder 15.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd tussen Nederland en België.

Maak kennis met Dutchy

Dutchy is de mascotte en allergrootste fan van het Nederlands elftal. Hij woont in Zeist en is bij elke thuiswedstrijd van het Nederlands elftal in het stadion te vinden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen