Onder 15 knokt zich terug van achterstand tegen België

Willem Korenromp
5 maart 2019, 20:00

Onder 15 voorafgaand aan de wedstrijd tegen België. - Foto: KNVB Media

Ze kwamen met 2-0 achter, maar het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar herstelde zich knap tegen België. De Derby der Lage Landen op sportpark Parkzicht in Uden eindigde daardoor in een 2-2 gelijkspel. Al was het team van KNVB-coach Martijn Reuser in de slotminuut dichtbij de winnende treffer.

De spannende slotfase had misschien wel een doelpunt verdiend. Nadat Bayron Strijdonck de Nederlandse talenten tien minuten voor tijd op gelijke hoogte had gezet, was het geloof in een overwinning helemaal terug bij Onder 15. Nederland zette druk naar voren, maar gaf daardoor achterin ruimte weg. België kon er daardoor een aantal keren gevaarlijk uitkomen. Het zorgde voor kansen over en weer, maar de grootste mogelijkheid was voor Onder 15. Na een scrimmage voor het Belgische doel werd de bal echter van de lijn gehaald, waardoor de 2-2 op het scorebord stand hield.

Spirit

KNVB-coach Martijn Reuser was tevreden over de manier waarop zijn team zich terugknokte in de wedstrijd. “Ik ben zeker tevreden. We kwamen 2-0 achter en hadden niet altijd de controle over de wedstrijd, maar in de laatste twintig minuten kwam er zo’n spirit los in het team. De jongens gingen er vol voor en voelden dat er wat te halen was, dat was ontzettend gaaf om te zien. Wat dat betreft is dit een hele mooie groep om mee te werken.”

De jongens gingen er vol voor en voelden dat er wat te halen was, dat was ontzettend gaaf om te zien

Voorafgaand aan het duel waren de verschillen tussen beide teams goed zichtbaar. Terwijl de landen zich opstelden voor de volksliederen was te zien dat de Belgen fysiek een stuk verder zijn dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. “Toch begonnen we best aardig en kregen we een aantal kleine kansen”, vond Reuser. “Gedurende de wedstrijd nam België alleen steeds meer de overhand.”

De zuiderburen wonnen de persoonlijke duels en doken vooral bij spelhervattingen gevaarlijk op voor het Nederlandse doel. Dat de openingstreffer na elf minuten uit een dood spelmoment viel, was dan ook geen verrassing. Al zorgde het doelpunt van Abdoul Karim Camara wel voor de nodige discussie. “Een aantal jongens zei dat de bal niet over de lijn was geweest. We hebben de beelden teruggekeken, maar ik kon het zelf niet goed zien”, aldus Reuser.

Kansen voor Houben en Strijdonck

Het doelpunt viel in een fase waarin Onder 15 de onderliggende partij was. Tien minuten voor rust richtte Nederland zich nog wel op. Doelman Mikki van Sas zorgde voor een snelle opbouw, waarna Onder 15 via een paar passes gevaarlijk voor het Belgische doel kwam. Zowel Bayron Strijdonck als Iggy Houben kwamen één op één met de doelman te staan, maar een doelpunt bleef uit.

Bayron Strijdonck maakte de 2-2.

De Belgen gingen daardoor met een voorsprong rusten. De marge werd direct na rust zelfs verdubbeld toen Pierre Dwomoh na een fraaie individuele actie de 0-2 maakte. Voor de technische staf van Onder 15 was dat het teken om in te grijpen. Reuser: “We zijn daarna in een iets andere formatie gaan spelen en hebben een paar wissels doorgevoerd. Aurelio Oehlers mocht zijn debuut maken en hij viel goed in. Hij speelde fris en fruitig en bracht meer spirit in de ploeg.”

Het enthousiasme van Oehlers sloeg over op de rest van de ploeg. Onder 15 ging op zoek naar de aansluitingstreffer en vond die na iets meer dan een uur spelen. Na een fraaie individuele actie schoot Houben de bal in de bovenhoek. Nederland rook bloed en ging op jacht naar meer. Het bleef drukken en de ruimtes zoeken. Dat werd tien minuten voor tijd beloond via het doelpunt van Strijdonck, die van binnen het zestienmetergebied de bal onder de Belgische doelman schoot. Een winnend doelpunt had de Nederlandse comeback compleet kunnen maken, maar dat zat er net niet in.

Verbeterpunten

“De werklust die we getoond hebben was goed”, sprak Reuser na het gelijkspel. “Maar er zijn ook punten die we moeten verbeteren. België speelde bijvoorbeeld een stuk volwassener. Hadden bepaalde slimmigheidjes bij spelhervattingen. Dat proberen we ook in het systeem van onze jongens te krijgen.”

Aanstaande donderdag krijgt Onder 15 een nieuwe kans tegen België. Om 16.00 uur staan beide landen opnieuw tegenover elkaar in Uden. “Een wedstrijd die we als een finale beschouwen”, besloot Reuser.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van de wedstrijd tussen Nederland en België.