Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 15 grijpt naast toernooizege door verlies tegen Spanje

Willem Korenromp
KNVB Media
3 februari 2019, 20:15

Livano Comenencia moet in de achtervolging tegen Spanje. - Foto: KNVB Media

Ze waren er dichtbij, maar uiteindelijk greep het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar net naast de toernooizege in het Spaanse Pinatar. Tijdens de laatste wedstrijd van het vierlandentoernooi trok het gastland met 1-0 aan het langste eind.

Onder 15 benaderde het duel tegen de Spanjaarden als een finale. Na de zege op Hongarije en de winst na strafschoppen op Ierland stonden beide partijen op evenveel punten. De winnaar van het onderlinge duel mocht zich dus toernooiwinnaar noemen. 

Wouter Goes verdedigt een Spaanse aanval.

Net als op de ranglijst waren ook op het veld de onderlinge verschillen klein. Onder 15 begon goed aan de wedstrijd en was in het eerste kwartier de bovenliggende partij. “We hadden een aantal goede mogelijkheden, maar in de eindfase maakten we soms net de verkeerde keuzes”, sprak KNVB-coach Martijn Reuser. “Een speler koos er bijvoorbeeld voor om de bal voor te geven in plaats van naar het doel te dribbelen, van een ander was het schot niet zuiver genoeg. Daar kunnen we nog stappen in zetten, maar over het algemeen kwamen we uitstekend uit de startblokken.”

Hoekschop

Spanje hield in die fase echter stand. Daarna kwam het gastland beter in de wedstrijd en ontspon zich een gelijkwaardige partij waarin het spel op en neer golfde. De thuisploeg beschikte over technische vaardige spelers die met veel beweging speelden. Met dat spel kwamen ze een aantal keer voor het doel van Onder 15-goalie Mikki van Sas. 

KNVB-coach Martijn Reuser, met naast hem assistent Ferdi Vierklau.

Het leverde de Spanjaarden vlak voor rust een hoekschop op. Die werd strak voorgegeven, waarna David Pecellín na een goede loopactie bij de eerste paal opdook en de bal achter Van Sas kopte. Een zuur moment om een tegentreffer te incasseren. “Het was jammer dat we die 0-0 stand niet mee de kleedkamer in namen”, vond Reuser. “Maar de jongens pakten het goed op. Ze raakten er niet door van slag. In de tweede helft gingen ze stoïcijns door en gaven ze alles om tot een doelpunt te komen.”

Spanje gaf de voorsprong echter niet uit handen. Het thuisland speelde als een echte Zuid-Europese ploeg met veel gevoel voor theater, in de hoop daarmee irritaties uit te lokken bij de Nederlandse talenten. “Maar daar zijn de jongens best goed mee omgegaan”, vond Reuser. Na de wedstrijd was er overigens wel een rode kaart voor Ajacied Raphael Sarfo die iets te fel reageerde op een van de Spaanse spelers. 

Gelijkmaker blijft uit

Reuser vond dat er tijdens de wedstrijd ook rood  getrokken had moeten worden voor een van de spelers van Spanje. “In een fifty-fiftyduel trapte die speler bewust door op Livano Comenencia. Dat had in mijn ogen rood moeten zijn, maar de scheidsrechter gaf ‘m niet. Daarnaast werd er een doelpunt van ons afgekeurd vanwege buitenspel, maar dat was terecht.”

De basiself van Onder 15.

De gelijkmaker bleef zodoende uit, waardoor Onder 15 moest berusten in de tweede plaats op het toernooi. Reuser was desondanks tevreden over het optreden van zijn team. “We hebben ons goed geweerd tegen een topland als Spanje. Zij zijn fysiek net iets verder dan wij. Groter en sterker; dat was in fases van de wedstrijd ook terug te zien.”

Voor de oefenmeester was het voor het eerst dat hij Onder 15 een hele week bij elkaar had. Daardoor kon hij een goed beeld vormen van de selectie die hij tot zijn beschikking had. “We hebben een mooie week gehad”, vond Reuser. “We hebben onder fantastische omstandigheden kunnen trainen en spelen. Heel veel jongens hebben puike prestaties geleverd. Deze ervaring nemen ze mee en kunnen ze gebruiken in de volgende topwedstrijden die we dit seizoen nog spelen.”

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van Spanje - Nederland.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen