Onder 15 krijgt Ierland na strafschoppen alsnog op de knieën

Willem Korenromp
1 februari 2019, 20:15

Onder 15 won na strafschoppen van Ierland. - Foto: KNVB Media

Twee keer kwam het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar op voorsprong tegen Ierland, maar even zo vaak kwam de tegenstander terug. Nederland gaf amper kansen weg, maar toch stond er 2-2 eindstand op het scorebord. Na strafschoppen trok het team van KNVB-coach Martijn Reuser alsnog aan het langste eind.

Een gemengd gevoel overheerste bij Onder 15 na het gelijkspel. Het team speelde een goede wedstrijd en vocht voor wat het waard was. De beloning kwam na een penaltyserie, maar tegelijkertijd was er de teleurstelling dat Ierland twee keer terugkwam van een achterstand. “We hebben eigenlijk de hele wedstrijd de controle gehad. Ierland had twee goede momenten en scoorde twee keer”, sprak Reuser. “Dat zijn harde leermomenten. Het is een vriendschappelijk toernooi, maar we benaderen het serieus. We willen elke wedstrijd winnen en een goede prestatie leveren. Daardoor hou ik er een tweezijdig gevoel aan over. We waren beter, dan is het jammer dat je niet wint.”

Tyron Perret Gentil (21) luisterde zijn debuut op met een doelpunt.

Een overwinning voor Nederland was gezien het spelbeeld terecht geweest. Het team van Reuser was voor rust heer en meester en creëerde meerdere kansen. Maar uiteindelijk was het alleen Vitesse-speler Tyron Perret Gentil die zijn debuut opfleurde met een doelpunt. De fysiek sterke Ieren zijn echter een niet te onderschatten tegenstander. Eerder in het toernooi hielden ze Spanje al op een gelijkspel en ook tegen Onder 15 kwamen The Boys in Green sterk terug. Een vrije trap op de rand van de zestien belandde via de kluts voor de voeten van Cian Kelly die goed binnenschoot.

Strafschop Comenencia

Onder 15 ging op zoek naar een nieuwe voorsprong en vond die via aanvoerder Livano Comenencia. De PSV’er, die een erg sterke wedstrijd speelde op het middenveld, nam zijn verantwoordelijkheid toen Nederland tien minuten voor tijd een strafschop kreeg. Hij schoot de bal keurig binnen. Ierland gaf zich niet gewonnen. Het ging opportunistischer spelen. Daar had Onder 15 moeite mee. Toen de Ieren een paar minuten voor tijd de bal hoog voor het doel brachten, kopte Michael Leddy de gelijkmaker binnen.

De Oranjetalenten lieten zich desondanks niet uit het veld slaan. Het zette nog een keer een tandje bij en kwam meerdere keren gevaarlijk voor het Ierse doel. Het ontbrak in de slotfase echter aan een beetje geluk bij Onder 15. Tot twee keer toe werd de lat getroffen, waardoor een derde treffer uitbleef. “Het was desondanks een mooie eindfase”, vond Reuser. “De jongens hebben hard gevochten, al vond ik dat we in de tweede helft meer hadden moeten creëren. Op de tegendoelpunten na hebben we een goede prestatie neergezet, met puike optredens van Tyron en Livano, maar ook van Divaio Bobson en Thomas Kirkpatrick.”

Heldenrol Setford

Divaio Bobson probeert Edwin Agabje af te stoppen.

Nederland moest genoegen nemen met een gelijkspel, maar kreeg via een strafschoppenserie nog een kans om niet één maar twee punten bij te schrijven. Vanaf elf meter waren de Oranjetalenten vlijmscherp. Comenencia scoorde opnieuw vanaf de stip, waarna ook Iggy Houben, Julian Brandes en Ilyas El Moussaoui raak schoten. De held van de avond stond echter tussen de palen bij Onder 15. Door twee strafschoppen te stoppen hielp doelman Charlie Setford Nederland aan de winst: 4-2.

De winst vanaf de stip stemde Reuser tot tevredenheid. “Dat is ook iets waar we bewust op hebben getraind”, zegt de KNVB-coach. “Daarbij hebben we Onder 17 gebruikt als voorbeeld voor de jongens. Zij werden afgelopen zomer Europees kampioen, onder meer door drie strafschoppenseries te winnen.”

‘Finale’

Voor Onder 15 staat zondag de laatste wedstrijd van het vierlandentoernooi op het programma. Spanje is dan de tegenstander. “Het belooft een echte finale te worden, dat is ontzettend gaaf voor de jongens”, zegt Reuser. “We hebben na twee wedstrijden evenveel punten en ook het doelsaldo is hetzelfde. Gezien ons spel in de eerste twee wedstrijden op het toernooi zijn we hoopvol gestemd.”