Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuw Onder 15 trapt vierlandentoernooi af met zege op Hongarije

Willem Korenromp
KNVB Media
30 januari 2019, 20:15

Bayron Strijdonck maakte de openingstreffer voor Onder 15. - Foto: KNVB Media

De start was ietwat onwennig, maar toen het nieuwe Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar de zenuwen van zich af had gespeeld kwam het beter in de wedstrijd. Het team van KNVB-coach Martijn Reuser won met 2-0 van Hongarije en gaat na de eerste speeldag aan de leiding op het vierlandentoernooi in Spanje.

Het was een magisch moment voor de spelers van Onder 15. Voor het eerst droegen ze het shirt van Oranje. Geen wonder dat er spanning op zat bij het jongste vertegenwoordigende Oranjeteam. “We hebben geprobeerd dat weg te nemen door er met de jongens over te praten, maar uiteindelijk is die spanning er toch”, sprak Reuser, die zelf ook debuteerde als coach van Onder 15.

“Het is logisch. Ik heb zelf ook gevoetbald. Je wil jezelf bewijzen. Maar in plaats van een goede aanname, stuitert de bal van je voet. Het lichaam doet niet altijd wat de hersens willen. De eerste tien minuten speelden we daardoor onwennig, maar daarna hebben we het goed opgepakt. Daar moet ik de jongens complimenten voor geven.”

Martijn Reuser geflankeerd door onder andere Ferdi Vierklau op de bank van Onder 15.

Het leidde tot een slordige openingsfase op het hobbelige veld in Pinatar. Onder 15 leed veel balverlies, maar na tien minuten kwam het team beter in het spel. Reuser zag dingen terug waarop hij met het team heeft getraind. “Hoe zetten we druk met elkaar, hoe verdedigen we met elkaar. En als we de bal veroveren, hoe kunnen we dan zo snel mogelijk naar het doel toe. De jongens voerden dat goed uit. Dat leverde mooie momenten op.”

Voorsprong

Na een kwartier spelen leverde het ook het eerste doelpunt op voor Onder 15. Door druk te zetten werd de Hongaarse doelman gedwongen tot de lange bal. Die werd onderschept door Maxim Dekker van AZ, die direct de diepte zocht. De bal belandde bij zijn Alkmaarse ploegmakker Bayron Strijdonck die het leer in de verre hoek schoot.

Voor een eerste interland hebben de jongens het uitstekend gedaan

Vier minuten later mocht Onder 15 wederom juichen. De bal werd rond het eigen zestienmetergebied veroverd, waarna de diepte werd gezocht op de flank. Na een mooie loopactie werd Ilyas El Moussaoui bereikt. De spits van Feyenoord kwam één op één met de doelman en schopte de bal heel beheerst in het net. Onder 15 bleef in het vervolg van de eerste helft de bovenliggende partij. Het gaf amper kansen weg en kreeg een aantal mogelijkheden om de score verder uit te breiden. Een derde treffer bleef echter uit.

Onder druk

In de tweede helft wilde Onder 15 de bal meer rond laten gaan in plaats van direct de diepte te zoeken. Het lukte de Oranjetalenten echter amper om de bal op de helft van Hongarije te krijgen. De tegenstander kwam beter in het spel en door balverlies in de Nederlandse achterhoede ontstonden er kansen voor de Hongaren. “We maakten het onszelf lastig”, vond Reuser, maar met een aantal reddingen voorkwam doelman Mikki van Sas de aansluitingstreffer.

Jamal Ourhris (10) en Nassef Chourak (8) kijken toe bij de actie van Engelbert Földing.

Onder 15 schakelde terug naar het spel van voor de rust. Het zocht weer sneller de diepte en kwam in de laatste twintig minuten, mede dankzij sterk spel van aanvoerder Julian Brandes, amper meer in gevaar. In de slotfase kreeg Nederland via Raphael Sarfo en El Moussaoui zelfs nog een aantal goede kansen, maar de 2-0 bleef op het scorebord staan.

Hard gewerkt

Het resultaat stemde Reuser tevreden. “Het is een mooie manier om het toernooi te beginnen. Zeker in de wetenschap dat Spanje en Ierland gelijk hebben gespeeld. De jongens hebben vandaag een aantal goede duels uitgevochten en hard gewerkt. Dat is goed. De manier waarop we hebben gewonnen kan natuurlijk altijd beter, maar het gaat uiteindelijk ook om de winst. Voor een eerste interland hebben de jongens het uitstekend gedaan.”

Aanstaande vrijdag staat voor Onder 15 de tweede wedstrijd op het programma. Dan neemt de ploeg van Reuser het op tegen Ierland. De aftrap is om 17.00 uur in de Pinatar Arena.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland-Hongarije.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen