Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hoogewerf schiet Onder 15 langs Duitsland

KNVB Media
KNVB Media
3 mei 2018, 14:00

Onder 15 viert het doelpunt van Dillon Hoogewerf tegen Duitsland. - Foto: KNVB Media

Dillon Hoogewerf was donderdag de grote man bij de oefeninterland tussen Duitsland en het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar. Met een knappe individuele actie zorgde de aanvaller van Ajax voor het enige doelpunt van het duel: 1-0.

Op het fraai gelegen sportpark van Eintracht Nordhorn had Onder 15 het aanvankelijk lastig. Duitsland zette Nederland veelvuldig onder druk, waardoor de ploeg van trainer Peter van der Veen in de openingsfase werd vastgezet in de opbouw. “De jongens moesten duidelijk weer even wennen aan de weerstand die ze krijgen in dit soort wedstrijden”, sprak de oefenmeester. “Maar dat hoort erbij, daarom speel je dit soort duels.”

Sharon de Wind is Jakov Suver te snel af.

Duitsland kreeg in de openingsfase een opgelegde mogelijkheid om de score te openen. Nadat een schot van Hoogewerf na een hoekschop werd geblokt, kwamen de oosterburen er razendsnel uit. Met vier aanvallers gingen ze richting het doel van Aron van Lare. De counter mondde echter uit in een deceptie voor Duitsland. De voorzet van Florian Bähr op een van zijn ploeggenoten werd onderschept door de laatste overgebleven Nederlandse verdediger.

Meer grip

Onder 15 ontsnapte aan een vroege achterstand, maar kreeg gedurende de eerste helft steeds meer grip op Duitsland. Dat had mede te maken door een tactische ingreep. In de opbouw liet Youri Regeer zich tussen de twee centrale verdedigers van Oranje zakken. Nederland creëerde op die manier een man extra in de opbouw. “Vanaf dat moment lukte het ons ook om de juiste keuzes te maken in de opbouw”, vond Van der Veen. “We vonden steeds gemakkelijker de vrije man.”

Youri Regeer aan de bal.

De Nederlandse talenten trokken op die manier steeds meer het initiatief naar zich toe en na een kwartier kwam Onder 15 er dreigend uit. Xavi Simons onderschepte een Duitse hoekschop. Nu was het de beurt aan Nederland om te counteren, maar net als bij de eerdere Duitse counter was de eindpass niet zuiver. Simons probeerde Shayron de Wind te bereiken, maar een Duits been neutraliseerde het Nederlandse gevaar.

Doelpunt Hoogewerf

Even later mocht Onder 15 wel juichen. Hoogewerf werd op de linkerflank de diepte ingestuurd. Hij sneed naar binnen en met het nodige geluk omspeelde hij de Duitse aanvoerder Arbnor Aliu. Hoogewerf kwam daardoor vrij voor de keeper te staan. De spits van Ajax had ook mogelijkheden om de bal af te spelen, maar het 2249-koppige publiek zag hoe de aanvaller keeper Philipp Schulze verraste met een schot in de korte hoek: 1-0.

Vlak na rust kreeg Hoogewerf een uitgelezen kans om Onder 15 op 2-0 te zetten. Met een splijtende pass legde Regeer de bal over de Duitse verdediging. Hoogewerf controleerde de bal eenvoudig en kwam één op één met Schulze te staan. De aanvaller had de hoek voor het uitkiezen, mikte, maar de Duitse doelman liet zich niet nog een keer verrassen.

Vermoeidheid

De beide kansen van Hoogewerf gaven echter wel aan dat Onder 15 op dat moment de bovenliggende partij was. “We zagen dat er ruimte achter de verdediging van Duitsland lag en wisten dat heel goed te bespelen”, sprak Van der Veen. “In de tweede helft vond ik ons spel echter wel minder worden. De vermoeidheid sloop erin, terwijl Duitsland ons spel ook beter door had.”

Xavi Simons is sneller bij de bal dan Torben Rhein.

De betere kansen bleven echter voor Nederland. Al kwamen de Oranjetalenten halverwege de tweede helft twee keer goed weg. Eerst bracht Van Lare Nederland in de problemen toen hij een bal over de zijlijn wilde laten rollen. Maar terwijl hij de bal afschermde, werd de doelman verrast door Luis Klein. De nummer 11 van Duitsland veroverde de bal en schoot op het Nederlandse doel. De bal hobbelde richting de doellijn. Van Lare dook er achteraan en was uiteindelijk net op tijd om een tegentreffer te voorkomen. Even later redde Devyne Rensch een kopbal van Florian Richard Wirtz van de lijn.

Lat

Het waren de enige twee mogelijkheden voor de oosterburen. Want hoewel Onder 15 na rust slordiger speelde, bleef het voor gevaar voor het Duitse doel zorgen. De Wind was na een counter nog dichtbij de 2-0, maar zag zijn schot uiteen spatten op de lat, terwijl ook Yusuf Barasi de Nederlandse fans nog bijna liet juichen.

Matchwinner Dillon Hoogewerf neemt na afloop de felicitaties in ontvangst.

Het bleef voor Onder 15 echter bij het ene doelpunt van Hoogewerf, die zich daarmee tot matchwinner kroonde en Nederland aan een knappe zege hielp. Door de ogen van Van der Veen was de overwinning ook terecht. “Ik vond niet dat Duitsland echt grote kansen heeft gehad”, vond de oefenmeester. “Wij hadden daarentegen de 2-0 en 3-0 moeten maken. De manier waarop we hebben gespeeld geeft vertrouwen voor de wedstrijd van aanstaande zaterdag. Ik ben benieuwd hoe we het dan doen.”

Zaterdag staan Duitsland en Onder 15 opnieuw tegenover elkaar. Ook dat duel wordt in Nordhorn gespeeld. De aftrap is om 13.00 uur.

Statistieken Statistieken De statistieken van de wedstrijd tussen Duitsland en Nederland.

Maak kennis met Dutchy

Dutchy is de mascotte en allergrootste fan van het Nederlands elftal. Hij woont in Zeist en is bij elke thuiswedstrijd van het Nederlands elftal in het stadion te vinden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen