Fouten leiden verlies Onder 15 in

17 februari 2018, 14:30

Het Onder 15 van KNVB-coach Peter van der Veen verloor met 2-0 van Italië. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar is er niet in geslaagd opnieuw te winnen van Italië. Donderdag won de ploeg van KNVB-coach Peter van der Veen nog met 2-0 van de Zuid-Europeanen. Die score stond zaterdag opnieuw op het scorebord, alleen nu in het voordeel van Italië.

Het zag er in de eerste helft niet naar uit dat Onder 15 tegen een nederlaag aan zou lopen. De Oranjetalenten speelden veelvuldig op de Italiaanse speelhelft, hanteerden een hoog tempo en domineerden de wedstrijd. Het leverde een paar kleine kansen op, maar een doelpunt bleef uit. Aan de andere kant, voor het Nederlandse doel, was voor rust weinig gevaar te bespeuren. De Italianen loerden op de counter, maar kwamen er in de eerste helft amper uit.

Afgestraft

We hebben de kansen op winst weggegeven door onze eigen fouten

Waar doelman Kilian Nikiema zijn doel schoon hield, moest zijn vervanger Dani van den Heuvel direct na rust al vissen. “Een simpele fout in onze opbouw werd direct afgestraft”, sprak Van der Veen. Een bal tussen twee verdedigers werd onderschept door de Italiaanse invaller Henoc Stephane N’Gbesso, die de bal onder Van de Heuvel door schoot.

“Na de openingstreffer wisten we dat het moeilijk zou worden”, blikte Van der Veen terug. “Italië ging heel compact spelen en was stevig in de duels. Daarbij waren zij fysiek in het voordeel. Zelf hadden we moeite om het niveau van de eerste helft vast te houden.”

Opnieuw N’Gbesso

Ook de tweede Italiaanse treffer werd ingeluid door een fout in de Nederlandse achterhoede. Eén van de aanvallers van het thuisland werd op de linkerflank de diepte in gestuurd. Doelman Van de Heuvel kwam uit om de bal te onderscheppen, maar de Italiaanse aanvaller kopte de bal slim langs de Oranjekeeper, waarna hij de bal vanaf de achterlijn voor het lege doel bracht. Daar stond N’Gbesso helemaal vrij om de 2-0 op het scorebord te zetten.

Onder 15 kreeg in de eindfase een paar kansen om terug in de wedstrijd te komen, maar gescoord werd er niet. “We hebben de kansen op winst weggegeven door onze eigen fouten”, vond Van der Veen. “Tegen Italië weet je dat je zeventig, tachtig minuten (Onder 15 speelt wedstrijden van twee keer 35 minuten, red.) alles moet geven. Dat hebben we niet gedaan. We waren te naïef in de opbouw. Op dit niveau wordt dat direct afgestraft. Dat zijn lessen die we meenemen.”

Goede week

Het verlies ten spijt, was Van der Veen na afloop van het duel niet ontevreden over de progressie van zijn ploeg. “Natuurlijk zijn er bepaalde fases in de wedstrijd die niet goed zijn. Maar aan de andere kant kijken we met het team terug op een goede week, met veel leermomenten. Daarnaast is er een aantal spelers die hier in Italië hun debuut hebben mogen maken. Dat blijven altijd leuke momenten.”

Onder 15 reist zaterdagavond terug naar Nederland. Op vrijdag 30 maart staat de volgende oefeninterland op het programma. Dan gaat het team van Van der Veen op bezoek bij België. Twee dagen later, op zondag 1 april, komen de Belgen op bezoek in Nederland.