Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Simons en Yah schieten Onder 15 langs Italië

Willem Korenromp
KNVB Media
15 februari 2018, 19:00

Aanvoerder Naci Unuvar speelde de volledige wedstrijd tegen Italië. - Foto: Debbie Rietdijk

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar heeft donderdag een knappe overwinning geboekt op Italië. In Vigasio won het team van KNVB-coach Peter van der Veen met 2-0 van het thuisland. De debuterende Xavi Simons en Gibson Yah zorgden voor de Nederlandse doelpunten.

De overwinning van Onder 15 was gezien het fysieke verschil tussen beide teams extra knap. “Italië speelde met elf grote jongens, wij hebben er vier”, sprak Van der Veen. “De jongens mogen daarom extra trots zijn op deze overwinning. Ze hebben gevochten als leeuwen.”

Italiaanse storm

Met name in de tweede helft speelde Nederland sterk. Voor rust had het team van Van der Veen het aanvankelijk lastig. Italië begon stormachtig en overrompelde Onder 15 meerdere keren. Nederland hield echter stand en toen de Oranjetalenten even later zelf een goede mogelijkheid kregen waren de Italianen van slag.

Na een moeilijke openingsfase voetbalde Onder 15 zich steeds beter onder de druk uit.

Onder 15 slaagde er vanaf dat moment in om zich steeds beter onder de Italiaanse druk uit te voetballen. Het dwong de thuisploeg tot het spelen van de lange bal. De luchtduels die volgden waren vaak een prooi voor AZ-verdediger Rio Hillen, waarna de tweede bal vaak voor de Nederlandse middenvelders was.

Simons scoort

De ploeg van Van der Veen domineerde en kwam na 45 minuten op voorsprong via een treffer van Simons. Bij een voorzet zocht de middenvelder de diepte, waarna hij met links de bal achter de Italiaanse doelman schoot. Voor Simons, die net als Malcolm Ebiowei voor het eerst bij de selectie zat, was het een doelpunt bij zijn debuut.

Vooral de bereidheid die het team toonde om voor elkaar te werken was mooi om te zien. Dat is de basis

De jeugdspeler van Barcelona liet bij vlagen fraaie individuele acties zien. “Maar het mooie aan die jongen is dat hij ook ongelofelijk hard voor het team werkt”, zei Van der Veen. “Hij laat tussendoor af en toe een hoogstandje zien, maar hij schroomt niet om ook te tackelen. Natuurlijk is hij een goede speler, maar daar hebben we er nog een paar meer van.”

Yah rondt counter af

Onder 15 gaf na de openingstreffer, behoudens een gevaarlijke counter van Italië die op de lat belandde, weinig meer weg. Via Gibson Yah werd in de 73ste minuut de score zelfs verdubbeld. Minstens zo belangrijk was het voorwerk dat Dillon Hoogewerf daarbij leverde. Omdat Italië opportunistischer ging spelen, lag er ruimte voor Nederlandse counters. Na een aantal gestrande pogingen, mocht Hoogewerf ineens alleen op de Italiaanse keeper af. Hij behield het overzicht en legde de bal breed op Yah, die feilloos binnenschoot.

Zaterdag spelen Onder 15 en Italië opnieuw tegen elkaar.

De tweede treffer was voor Onder 15 de kers op de taart en zorgde voor tevreden blikken vanaf de zijlijn. “Vooral de bereidheid die het team toonde om voor elkaar te werken was mooi om te zien”, vond Van der Veen. “Dat is de basis. Van daaruit kan je tot mooie dingen komen. Dat hebben we vandaag goed gedaan.”

Zaterdag

Het duel in Vigasio was voor Onder 15 de eerste van twee ontmoetingen met de Italiaanse leeftijdsgenoten. Zaterdag staat de tweede wedstrijd op het programma. In Caldiero wordt dan om 11.00 uur afgetrapt.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de wedstrijdstatistieken.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen