Slechte eerste helft kost Onder 15 de kop

6 mei 2017, 15:30

Bryan Brobbey bracht na rust de spanning terug door de 3-2 te maken. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar is zijn ongeslagen status kwijt. Uitgerekend in de laatste interland van het seizoen ging het mis voor het team van KNVB-coach Peter van der Veen. In Wezep zagen 456 toeschouwers hoe Duitsland met 3-2 te sterk was.

Ten opzichte van de eerste ontmoeting tussen beide landen van afgelopen donderdag (2-1 winst voor Nederland), startte Onder 15 met negen andere namen. De Duitse coach Michael Feichtenbeiner zette zelfs elf andere namen op het opstellingsformulier. Waar Oranje tijdens de eerste wedstrijd met name voor rust het betere van het spel had, waren het nu de Duitsers die het initiatief namen.

Lange bal

Zij waren scherper en wonnen vaak de tweede bal. Wij kwamen niet aan voetballen toe

"We hadden veel moeite met ze", blikte Van der Veen terug. "Duitsland hanteerde vaak de lange bal, waardoor we in de duels terechtkwamen. Zij waren daarin scherper en wonnen ook vaak de tweede bal. Wij kwamen daardoor niet aan voetballen toe." Wat heet. Duitsland overrompelde Nederland en had na 22 minuten al een 3-0 voorsprong te pakken. Nederland kreeg na de Duitse openingstreffer nog wel een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker, maar vanaf de strafschopstip lukte het Joost de Schutter niet om de Duitse doelman te verschalken.

De ruime achterstand bij rust dwong de technische staf van Onder 15 om in te grijpen. Van der Veen voerde halverwege het duel drie wissels om terug in de wedstrijd te komen. Het wierp zijn vruchten af, want in de tweede helft liet Nederland een compleet ander gezicht zien. Het kreeg volop mogelijkheden, terwijl de Duitsers amper nog in de buurt van het doel van keeper Calvin Raatsie kwamen.

Mohammed Ihattaren scoorde uit een vrije trap, maar miste even later een strafschop.

Terug in de wedstrijd

Mohammed Ihattaren bracht de achterstand in de 46 minuut terug tot twee doelpunten door een vrije trap op fraaie wijze achter doelman Daniel Adamczyk te schieten. Vijf minuten later kreeg de PSV-aanvaller een uitgelezen mogelijkheid om het tweede Nederlandse doelpunt te maken, maar in navolging van De Schutter miste ook hij vanaf de strafschopstip.

Oranje bleef ook daarna aandringen. Bryan Brobbey bracht de spanning terug in de wedstrijd. De aanvaller van Ajax reageerde alert na een fout van de Duitse doelman. Nederland ging in de slotfase op zoek naar de gelijkmaker. De Oranjetalenten kregen een uitgelezen mogelijkheid om langszij te komen, maar een teruggelegde bal vanaf de achterlijn werd voor open doel gemist.

Leermoment

De spelers hebben ervaren dat het genadeloos wordt afgestraft als je even iets minder scherp bent

Het verlies leidde tot gemengde gevoelens bij Onder 15-coach Van der Veen. Hij was niet te spreken over de eerste helft, maar zag zijn team zich na rust uitstekend herpakken. "Voor rust was het ondermaats. Het is wrang, maar tegelijkertijd is het voor de spelers ook goed om dit mee te maken. Ze zijn bezig met een opleiding tot topspeler. Nu hebben ze ook kunnen ervaren dat het genadeloos wordt afgestraft als je even iets minder scherp bent. Gelukkig hebben we ons na rust herpakt en hebben we kunnen laten zien waar we voor staan en tot wat we in staat zijn."

Voor Onder 15 waren de twee wedstrijden tegen Duitsland de laatste twee oefeninterlands van het seizoen. Dat het team juist tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen door één slechte helft tegen het eerste verlies van het jaar aanliepen, vond Van der Veen zuur. "Maar over het algemeen ben ik trots op wat we dit seizoen hebben laten zien", besloot de oefenmeester.

Statistieken:

Wedstrijd
Nederland - Duitsland 2-3 (0-3)

Scoreverloop
8. Egloff 0-1, 12. Aydin 0-2, 21. Scott 0-3 (pen.)., 45. Ihattaren 1-3, 64. Brobbey 2-3.