'Derby der Lange Landen' prooi voor Onder 15

Willem Korenromp
28 maart 2017, 19:45

Onder 15 won dinsdag met 2-1 van België. - Foto: KNVB Media

Nederland tegen België: de Derby der Lage Landen is altijd een beladen wedstrijd. De spelers van het Nederlands elftal onder 15 jaar hebben dinsdag voor het eerst mogen proeven aan de derbysfeer. In het Ludo Coeckstadion van Berchem Sport hield het team daar een goed gevoel aan over. Dankzij een doelpunt in de blessuretijd van Sontje Hansen wonnen de Oranjetalenten met 2-1.

Ondanks de beladenheid van een clash tussen twee buurlanden, werd de druk vooraf niet te hoog opgevoerd bij Onder 15. "Ik vind dat we altijd het maximale moeten brengen, ongeacht de tegenstander", sprak KNVB-coach Peter van der Veen.  De oefenmeester werd op zijn wenken bediend, want Nederland was grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. Op de overwinning viel dan ook niets af te dingen. "We hebben veel meer kansen gecreëerd dan België. Wat dat betreft hadden we zelfs nog met grotere cijfers kunnen winnen."

Druk zetten

Sontje Hansen maakte de winnende treffer voor Onder 15.

Onder 15 zette de zuiderburen steeds vroeg onder druk en daar hadden de Rode Duivels het moeilijk mee. Nederland slaagde er meerdere keren in om de bal op de helft van België te onderscheppen en werd daarna vaak gevaarlijk. Doelpunten leverde dat voor rust echter niet op. Vlak na de pauze was het wel raak. De Nederlandse talenten onderschepten de bal op eigen helft, waarna één van de buitenspelers in stelling werd gebracht. Deze gaf de bal voor op aanvoerder Dirk Proper, die de bal achter de Belgische doelman Nicolas Alavoine kopte.

Lang kon Oranje niet genieten van de voorsprong, want vier minuten na de openingstreffer lag de bal aan de andere kant van het veld in het net. De Oranjetalenten leden twee keer kort achter elkaar balverlies. De eerste keer werd dit nog hersteld, maar bij de tweede keer sloegen de Belgen toe via Anderlecht-spits Chris Kalulika.

Winst in blessuretijd

Na de tegentreffer herpakte Onder 15 zich goed en kreeg het meerdere mogelijkheden om opnieuw op voorsprong te komen. De bal leek echter maar niet in het Belgische doel te willen. Dat hadden de zuiderburen met name te danken aan doelman Alavoine, die zich wist te onderscheiden met enkele knappe reddingen. Bij meerdere scrimmages voor het doel trad hij handelend op, terwijl de paal de Belgen ook een keer redde. Diep in de blessuretijd moest Alavoine het antwoord alsnog schuldig blijven op een inzet van Ajax-aanvaller Sontje Hansen.

We zijn maximaal getest op een hoog niveau. Wanneer je dan wint maakt dat het helemaal leuk

Het late doelpunt zorgde voor blijdschap in het Nederlandse kamp. "We zijn maximaal getest op een hoog niveau. Wanneer je dan wint maakt dat het helemaal leuk", aldus Van der Veen. "Over het algemeen waren we vandaag de dominant. Al is dat natuurlijk moeilijk om een hele wedstrijd vol te houden. België had daardoor zeker momenten waarop het gevaarlijk was, maar door goed optreden van onze doelman Calvin Raatsie leverde dat weinig op."

Ingestudeerde vrije trap

Wat de oefenmeester ook tevreden stemde, was dat hij enkele dingen terugzag waarop de afgelopen dagen is getraind. "Een ingestudeerde vrije trap bijvoorbeeld. Helaas ging die er net niet in. Ondanks dat je de groep zo kort bij elkaar hebt is het leuk om te zien dat ze deze dingen toch oppikken."

Voor Onder 15 was dit de eerste van twee ontmoetingen tegen België. Donderdag wacht in Gilze de return. De aftrap is om 18.00 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van deze wedstrijd.