Onder 15 na rust langs Ierland

2 februari 2016, 13:47

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar is het vierlandentoernooi in Turkije begonnen met een 2-1 overwinning op Ierland. Manuel Pherai en Damian Timan zorgden voor de Nederlandse doelpunten.

Het team van KNVB-coach Peter van Dort had het in de eerste helft lastig, maar stelde na rust alsnog orde op zaken. De oefenmeester sprak over een terechte overwinning voor zijn team. "Over de hele wedstrijd gezien viel er weinig op af te dingen. We kregen de betere kansen en waren na rust bepalend aan de bal."

Pittige tegenstander

Onder 15 trof in Ierland een pittige tegenstander. Met name in de duels hadden de Nederlandse talenten het lastig tegen The Boys in Green. Oranje kwam maar moeizaam tot goed positiespel en raakte de bal vaak snel kwijt. Toch kwam Nederland in die fase nooit echt in de verdrukking. Ierland kreeg weliswaar een aantal goede mogelijkheden, maar dat gold ook voor Onder 15. De kansen van Marouan Azarkan, Myron Boadu en Vicente Besuijen leidden echter niet tot doelpunten.

Na rust gooide Nederland de schroom van zich af en vertrouwde het meer op het eigen positiespel. Het liet de ruimtes op het veld iets groter worden en trok langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe. Opbouwend en aanvallend werd het spel van Onder 15 beter en dat leidde na iets minder dan een uur spelen tot een terechte voorsprong.

Manuel Pherai werd op de rand van het zestienmetergebied gevonden door één van zijn ploeggenoten, waarna hij de bal strak achter de Ierse doelman schoot. Enkele minuten later mocht Oranje opnieuw juichen. Na een actie over de linkerflank werd spits Boadu bereikt, die op zijn beurt Damian Timan bediende. De speler van PSV schoot de bal vervolgens beheerst binnen, 2-0.

Derde treffer

Onder 15 ging op jacht naar een derde treffer, maar ondanks een goede mogelijkheid van Pherai bleef deze uit. In de eindfase van de wedstrijd wist Ierland de Nederlandse talenten nog wel tot op een doelpunt te benaderen na een snelle uitval, maar de voorsprong van Oranje kwam nooit echt in gevaar. De overwinning zorgde voor tevreden gezichten in het Nederlandse kamp. Van Dort: "De eerste helft hadden we het moeilijk.

De strijd en passie waarmee Ierland speelt komen de spelers in de Nederlandse competitie niet tegen. Dat moesten ze ervaren. De rust hebben we daarom aangegrepen om een aantal zaken te bespreken. De jongens hebben dat goed opgepikt, want in het vervolg zag je dat wij steeds meer grip op de wedstrijd kregen."

Prima begin

Voor Onder 15 betekende de overwinning een prima begin aan het vierlandentoernooi in Turkije. Donderdag wacht de tweede wedstrijd. Dan neemt Nederland het op tegen de leeftijdsgenoten uit Oostenrijk. Van Dort zal dan met elf andere spelers aan de wedstrijd beginnen. Onder 15 sluit het vierlandentoernooi zaterdag af met een wedstrijd tegen het gastland.

Nederland - Ierland 2-1 (0-0).

Scoreverloop: 58. Pherai 1-0, 65. Timan 2-0, 72. Ierland 2-1.

Opstelling Nederland: Koorevaar; Thode, Van Gelderen, Theuns, Sambo; Bel (63. Van Kleef), Timan, Maduro (55. Pherai); Besuijen (63. Thomas), Boadu, Azarkan (55. Maddy).