Onder 15 hard onderuit tegen België

24 november 2015, 21:18

Wat een mooi moment moest worden voor de spelers van het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar, eindigde in een deceptie. De nieuwe generatie jeugdinternationals verloor hun eerste wedstrijd met 4-0 van België.

Het verlies was een zware dobber voor de Nederlandse talenten, al was de uitslag enigszins geflatteerd. "Als je het over de gehele wedstrijd bekijkt, dan was de score niet in verhouding met het veldspel", vond KNVB-coach Peter van Dort. "Op beslissende punten, zoals de eindfase voor het doel, duels in de omschakeling en het niet lijden van balverlies op bepaalde plekken op het veld was België volwassener dan wij."

Afgekeurd doelpunt
Onder 15 probeerde België in de openingsfase hoog vast te zetten en kreeg ook een aantal goede kansen om de score te openen. Zo zag Nigel Thomas zijn lob over de Belgische keeper op de lat belanden, terwijl Myron Boadu een doelpunt afgekeurd zag worden, omdat hij werd teruggefloten wegens buitenspel. België zette daar in de beginfase een schot op de paal tegenover.

Halverwege de eerste helft mochten de Zuiderburen wel juichen. Een bal in de breedte werd onderschept door de Belgen, die vervolgens vanuit de omschakeling razendsnel voor het doel van Joey Koorevaar opdoken. Uiteindelijk was het Adnan Ugur die de bal achter de Nederlandse doelman schoot. In de blessuretijd van de eerste helft verdubbelde België de marge, dankzij een treffer van Elias Sierra-Cappelleti.

Snelle tegentreffer
Onder 15 deed in de tweede helft nog een poging om terug in de wedstrijd te komen, maar de eerste beste uitbraak van België kort na rust leverde andermaal een doelpunt op. Het was invaller Arne Cuypers die scoorde, waarna Siebe Vandermeulen met een raak geschoten vrije trap het laatste beetje Nederlandse hoop de grond inboorde.

Het verlies zorgde voor teleurstelling in het Nederlandse kamp, al hamerde Van Dort erop om ook lessen uit de nederlaag te trekken. "We moeten leren om tijdens wedstrijden als team bij elkaar te blijven. Dat is makkelijk als je wint, maar je moet het ook doen op momenten waarop het minder gaat. Belangrijk is om ook dan de afspraken na te komen. Een ander leerpunt is dat je eerst strijd moet leveren voordat je lekker kan voetballen. Daarnaast moeten we op beslissende momenten scherper zijn."

Return
Donderdag krijgt Onder 15 een herkansing om de geleerde lessen in de praktijk te brengen. Dan speelt het team om 18.00 uur in het Belgische Merksem. ,,Dan moeten we aantonen dat we als team stappen hebben gemaakt", besloot Van Dort.

Nederland - België 0-4 (0-2).

Scoreverloop: 23. Ugur 0-1, 40. Sierra-Cappelleti 0-2, 50. Cuypers 0-3, 64. Vandermeulen 0-4.

Opstelling Nederland: Koorevaar; Hall (41. Veenendaal), Hoogenboom, Akmum, Sambo; Van Kleef (38. Bel), Boadu, Burger; Thomas (41. Pherai), Besuijen (58. Azarkan), Kamara (49. Maddy).