Revanche voor Onder 15

23 mei 2015, 16:56

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar heeft zaterdag revanche genomen op de leeftijdsgenoten uit Duitsland. De ploeg van KNVB-coach Peter van Dort ging donderdag nog met 1-0 onderuit, maar stapte zaterdag als winnaar van het veld af. Dankzij twee doelpunten van Daishawn Redan won Nederland met 2-1.

De Nederlandse talenten schotelden het publiek in Vriezenveen een aantrekkelijke wedstrijd voor. Oranje was grote delen van de wedstrijd de betere partij, maar vergat zichzelf te belonen met een grotere uitslag. "De 2-1 overwinning is eigenlijk nog een magere afspiegeling van de krachtsverhouding", vond Van Dort. "We hebben verschillende kansen gehad om nog meer te scoren, maar maakten het niet af."

Vrije man

Het was een klein punt van kritiek op een verder prima wedstrijd. "We waren in staat om langdurig de bal in de ploeg te houden en wisten makkelijk de vrije man op het middenveld te vinden", analyseerde Van Dort. "Waar we ons donderdag op bepaalde momenten nog lieten verrassen door Duitsland, waren we nu in staat die situaties beter te repareren. Duitsland is daardoor eigenlijk geen moment gevaarlijk geweest."

Toch waren het de bezoekers die na rust op voorsprong kwamen. Nadat Nederland in de eerste helft veruit het betere van het spel had en verschillende kansen liet liggen om de score te openen, kwam Duitsland na rust met een iets ander strijdplan uit de kleedkamer. Daardoor ontstond een meer gelijkwaardige wedstrijd. Toen de bal na tien minuten achter de Nederlandse verdediging viel, wist Duitsland direct te profiteren. Jonathan Burkardt was er al de kippen bij en rondde een van de weinige mogelijkheden die Duitsland kreeg direct af: 0-1.

Gelijkmaker

Heel even leek Nederland van slag, maar na een paar minuten herpakten de mannen van Van Dort zich en al snel volgde de gelijkmaker. Daishawn Redan veroverde de bal na een fout in de opbouw van de Duitsers, waarna hij Oranje op gelijke hoogte schoot. Acht minuten later tekende Redan ook voor de 2-1. Na een prima aanval over de rechterflank belandde de bal bij Maurice Kone, die deze goed voorgaf, waarna Redan zijn tweede van de middag maakte.

Kone en Redan kregen in het vervolg nog enkele goede mogelijkheden om ook een derde Nederlandse treffer op het scorebord te zetten, maar dat was de ploeg van Van Dort niet gegund. Desalniettemin stapten de spelers na afloop met tevreden gezichten het veld af.

Tevreden

Voor Onder 15 was het tweeluik met Duitsland de laatste activiteit van het seizoen. Van Dort was tevreden over de vooruitgang die hij zijn team zag boeken. "De spelers hebben goede ervaringen opgedaan. Dat we met 22 verschillende jongens twee keer gelijkwaardig, of zelfs beter dan een topland als Duitsland zijn, zegt ook wat over de kwaliteit in de breedte van deze groep. De spelers hebben aangetoond het maximale uit zichzelf te kunnen halen en niet alleen over individuele kwaliteiten te beschikken, maar ook voor elkaar te willen werken om een prestatie neer te zetten. Daar mogen we erg tevreden over zijn."

Nederland - Duitsland 2-1 (0-0). 44. Burkardt 0-1, 55. Redan 1-1, 63. Redan 2-1.

Opstelling Nederland: Meuwese; Daverveld (60. Huijgen), Jacobs, Botman, Bakker; El Bouchataoui, Mendonca, Familia-Castillo; Darkwa (46. Kone), Redan, Van Kaam (55. Van den Berg).