Rode kaart doet Onder 15 das om

21 mei 2015, 21:24

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar is er donderdagavond in Vriezenveen niet in geslaagd te winnen van Duitsland. Op sportpark Het Midden werd het 1-0 voor de oosterburen. Een rode kaart voor Joey Jacobs vormde het kantelpunt. "We hadden meer verdiend", vond KNVB-coach Peter van Dort.

Het gevoel dat er meer in had gezeten voor Onder 15 - waar Niels Ens en Stijn Schilder hun debuut maakten - was er na afloop niet alleen bij Van Dort, maar ook bij de toeschouwers op het Vriezenveense sportpark. Zij zagen Nederland prima aan de wedstrijd beginnen. Een half uur lang hadden de Oranjetalenten het betere veldspel en ook de betere mogelijkheden. "We wilden Duitsland iets laten komen, om er vervolgens zelf snel uit te komen", sprak Van Dort. "Dat pakten de jongens in de eerste helft goed op. Het veldspel zag er goed uit en we kregen een aantal prima mogelijkheden om de score te openen."

Dreigend

Thomas Buitink was het dichtst bij de Nederlandse openingstreffer. De spits van Vitesse werd na tien minuten diep gestuurd en positioneerde zichzelf in kansrijke positie voor het doel van de Duitse keeper Luca Plogmann. Het schot van Buitink belandde in het zijnet. Enkele minuten later was de spits andermaal dreigend, na een combinatie met Davy van den Berg. De voorzet van Buitink werd deze keer echter geblokt.

Tegenover de Nederlandse mogelijkheden stonden amper Duitse kansen. Wel kwamen de Duitse spitsen er een aantal keer door met steekballen, maar tot uitgespeelde mogelijkheden leidde dit niet. Tot de 34ste minuut. Erik Majetschak stuurde Jonathan Burkardt diep. AZ-verdediger Joey Jacobs trok vervolgens aan de noodrem. Met een rode kaart zocht hij de kleedkamer op en Nederland moest met tien man verder.

Kantelpunt

Het bleek een kantelpunt in de wedstrijd. Duitsland nam na rust steeds vaker het initiatief, terwijl Onder 15 hoopte met snelle uitbraken voor gevaar te zorgen. De Nederlandse talenten hielden dat zo'n twintig minuten vol en kregen zelfs nog een grote kans om de score te openen. Met een balletje binnendoor stuurde Maurice Kone (foto) ploeggenoot Daishawn Redan de diepte in. De veelscorende Ajax-spits leek op weg naar een doelpunt, maar zijn inzet werd net tot hoekschop getikt.

Het was de mogelijkheid voor Onder 15 op om voorsprong te komen, maar in plaats daarvan lag de bal twee minuten later in het Nederlandse doel. Sahverdi Cetin zette met een steekpass Daniel Simoes voor het doel, waarna de aanvaller van SC Freiburg de Nederlandse doelman Jasper Schendelaar kansloos liet. De AZ-goalie voorkwam even later een tweede Duits doelpunt, toen hij een met een uiterste inspanning het afstandschot van Cetin over het doel tikte.

Onder 15 kreeg via Maurice Kone nog een goede kans op de gelijkmaker. De aanvaller van FC Twente ontdeed zich middels een individuele actie van zijn man, maar dit koste hem zoveel kracht, dat het hem vervolgens niet meer lukte om de bal voor te geven. In plaats van de bal af te leggen op de vrijstaande Redan of Darkwa, schoot Kone op het lichaam van de Duitse doelman. Het was het laatste Nederlandse wapenfeit.

Compliment

Het verlies ten spijt, kon Van Dort na afloop niets anders dan zijn team een compliment maken voor de getoonde inzet. "Ook met een man minder hebben we bij vlagen goed gespeeld", vond de trainer . "Tot aan het eind van de wedstrijd hebben we keihard gewerkt. De jongens verdienen dan ook een compliment voor de getoonde strijd. Helaas hebben we onszelf daar niet voor kunnen belonen, want over de hele wedstrijd gezien hadden we meer verdiend. Eén fout is echter beslissend geweest voor het verloop van de wedstrijd."

Zaterdag krijgt Onder 15 kans op revanche. Dan staan de Nederlandse talenten en hun Duitse leeftijdsgenoten andermaal tegenover elkaar op sportpark Het Midden in Vriezenveen. Dat duel begint om 14.00 uur.