Gelijkspel voor Onder 15

11 februari 2015, 9:41

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar heeft het vierlandentoernooi in Turkije dinsdag afgetrapt met een 1-1 gelijkspel tegen Servië. Onder moeilijke omstandigheden kwam het team van KNVB-coach Peter van Dort eerst op achterstand, waarna Jurgen Ekkelenkamp niet veel later voor de gelijkmaker tekende.

In de dagen voorafgaand aan de interland tussen de Nederlandse talenten en Servië had het flink geregend en dat had zijn weerslag op het veld. ,,Er lagen enorme plassen. Het duel heeft zelfs nog even stilgelegen vanwege een onweersbui”, blikt Van Dort terug. ,,De omstandigheden waren lastig, maar zeker voor onze jongens goed om een keer mee te maken. Nu is het nog vriendschappelijk, maar dit kan ze ook overkomen tijdens de kwalificatiewedstrijden die ze over twee jaar met Onder 17 spelen.”

Servië vastgezet

Het moeilijk bespeelbare veld ten spijt, speelde Onder 15 een prima eerste helft. Servië werd direct vastgezet en via een hoekschop kreeg Jurgen Ekkelenkamp de eerste grote kans. Het leverde echter geen doelpunt op. Bij de eerste beste uitval van Servië was het wel raak, toen Armin Derlek de openingstreffer achter Jasper Schendelaar werkte. Onder 15 kwam die dreun echter snel te boven. Twee minuten na de openingstreffer belandde een hoekschop van Kees de Boer bij Ekkelenkamp. Waar de verdediger van Ajax bij zijn eerste poging nog miste, kopte hij nu de gelijkmaker tegen de touwen. De Nederlandse talenten lieten in het vervolg meerdere goede aanvallen zien, maar waren niet resoluut genoeg in de afwerking om een voorsprong op het scorebord te zetten.

Wind tegen

Na rust had Onder 15 het beduidend lastiger dan in het eerste bedrijf. Nederland speelde tegen de wind in en had steeds meer moeite om de lange bal eruit te halen bij Servië. Van beide kanten werd er opportunistisch gevoetbald en de manschappen van Van Dort wisten niet altijd de juiste oplossing te vinden. Elton Kusi kreeg nog wel een goede kans om Nederland op voorsprong te zetten, maar het lukte de speler van Vitesse niet om de voorzet van Dereck Darkwa tot doelpunt te promoveren. Aan de andere kant van het veld moest Schendelaar een paar keer handelend optreden bij hoekschoppen van Servië, maar de doelman liet zich niet nog een keer verrassen door de Serviërs.

Tevreden

De 1-1 ruststand bleek zodoende ook de eindstand. Het behaalde gelijkspel stemde Van Dort tot tevredenheid. ,,In de tweede helft hadden we het lastig, maar voor rust hebben we keurig positiespel gespeeld. Ik ben tevreden hoe we met deze omstandigheden zijn omgegaan en hoe we ons staande hebben gehouden tegen een tegenstander die fysiek meer kracht had dan ons.”

Onder 15 speelt donderdag om 12.00 uur zijn tweede wedstrijd op het vierlandentoernooi. Dan neemt het team van Van Dort het op tegen Oostenrijk. Ook zij speelden de eerste wedstrijd gelijk. Tegen gastland Turkije werd het 1-1.

Onder 15 – Servië 1-1 (1-1)

Scoreverloop: 17. Derlek 0-1, 19. Ekkelenkamp 1-1

Opstelling Nederland: Schendelaar, Kusi, Ekkelenkamp, Botman, Bakker, De Boer (36. Bouchataoui), Lont, Mendonca, Darkwa (47. Buitink), Van der Berg (47. Van Hoeven), Familia-Castillio (Huijgen).