Onder 15 overtuigt tegen België

13 november 2014, 18:44

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar heeft donderdag zijn eerste overwinning van het seizoen behaald. Op het kunstgras van Achilles Veen won het team van KNVB-coach Peter van Dort met 3-1 van België. Maurice Kone, Elvis Mehanovic en Thomas Buitink zorgden voor de doelpunten.

De Nederlandse talenten maakten op eigen bodem een betere indruk dan twee dagen geleden, toen de eerste ontmoeting met de zuiderburen in Kappellen eindigde in een 2-2 gelijkspel. ,,België speelt vrij fysiek. Op het kunstgras lukte het ons beter om onder die druk uit te voetballen”, sprak Van Dort.

Dreiging vanaf de flanken

De oefenmeester zag zijn team goed aan de wedstrijd beginnen. Onder 15 creëerde dankzij de dreigende buitenspelers Maurice Kone en Brad van Hoeven meerdere kansen. In de afronding kwam Nederland vaak net een teenlengte te kort. Ook had Oranje niet het geluk aan zijn zijde. Zo zag Davy van den Berg een bal op de paal belanden, terwijl een doelpunt van Kone werd afgekeurd vanwege buitenspel.

De Belgen stelden daar de eerste twintig minuten weinig tegenover. Toch mochten de zuiderburen bij hun eerste beste uitval direct juichen. Onder 15 liep na balverlies te snel naar achteren en lette niet goed op bij de voorzet die volgde, waardoor de Belgen tegen de verhoudingen in de openingstreffer produceerden. Onder 15 liet zich echter niet van de wijs brengen en zette het goede spel door. Het was wachten op de gelijkmaker. Die viel vlak voor rust, toen Maurice Kone van afstand de bal met een fraai diagonaal schot tegen de touwen werkte.

Wijzigingen

Het prima spel zorgde ervoor dat Onder 15 met een goed gevoel ging rusten. Toch besloot Van Dort om halverwege een paar wijzigingen door te voeren. ,,We hebben aangegeven dat we niet te ver moesten inzakken als de Belgische spits diep ging en ook dat we niet te ver terug moesten zakken met hun opkomende backs. Op die manier hebben we geprobeerd de ruimtes klein te houden.”

Die aanpak wierp al snel zijn vruchten af. België kwam amper nog op de helft van Nederland, dat via Kone en Van Hoeven - die vaak werden ingespeeld vanaf het middenveld - veel kansen bleef creëren. Het leidde acht minuten na rust tot de terechte voorsprong. Een voorzet van Kone zeilde achter de Belgische verdediging langs, waarna Elvis Mehanovic klaarstond om de 2-1 binnen te werken. Een kwartier later bepaalde Thijs Buitink de eindstand op 3-1, nadat de bal na een hoekschop in het zestien metergebied voor zijn voeten viel.

Goed gevoel

De overwinning zorgde voor blije gezichten in het Nederlandse team. ,,Hier kunnen we tevreden mee zijn, al had de score nog hoger in ons voordeel kunnen uitvallen”, vond Van Dort. ,,Het team heeft veel kansen gecreëerd. De spelers zochten telkens de oplossing vooruit, waardoor de bal snel voor het doel werd gebracht. Ook bij balverlies hadden we de bal snel weer terug, door direct druk op de tegenstander zetten." Het zijn punten die de trainer graag terugziet. ,,We kunnen met een goed gevoel terugkijken op de afgelopen dagen.”

Nederland - België 3-1 (1-1).

Scoreverloop: 22. België 0-1, 34. Kone 1-1, 42. Mehanovic 2-1, 66. Buitink 3-1.

Opstelling Nederland: Schendelaar; Fofane (63. Lathouwers), Ekkelenkamp, Van Unen, Bakker; Koopmeiners (49. Mendonca), Ter Haar Romeny (49. Familio-Castilo), Van den Berg; Kone, Mehanovic (63. Buitink), Van Hoeven.