Nieuw O-15 debuteert met zege

26 november 2013, 22:04

Een nieuwe lichting jeugdinternationals heeft dinsdagavond kennis gemaakt met het spelen voor Oranje. Op het veld van AVW’66 uit Westervoort won het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar met 2-1 van Ierland. Anderson Lopez maakten beide Nederlandse doelpunten.

Een aantal meiden staan na afloop van de wedstrijd voor de kleedkamer van de Nederlandse talenten. Hopend op een glimp van een van de nieuwe lichting jeugdinternationals. Een handtekening, of liever nog een foto. ,,Dit maken de jongens ook mee bij toernooien”, zegt KNVB-coach Peter van Dort. ,,Al is het hier wel iets extremer dan op die momenten.”

De oefenmeester zegt het met een glimlach. Het is een bijzonder moment voor de spelers van Onder 15, hun eerste interland in Oranje. Voor het eerst klinkt het Wilhelmus voor hen. ,,We hebben de jongens er kort op voorbereid. Gezegd dat ze van dit moment moeten genieten. Dat hebben ze volgens mij ook gedaan. Verder hebben we het accent vooral op het voetbal gelegd. In aanloop naar deze wedstrijd hebben we tijdens een stage getraind op verdedigen en afgelopen maandag op aanvallen. We hebben de spelers een aantal van die momenten laten zien, om te laten zien hoe goed ze dit kunnen.”

Zenuwen

De spelers van Onder 15 lijken in de eerste minuten van de wedstrijd de nodige zenuwen te hebben. Amper heeft de scheidsrechter gefloten voor de aftrap, of Ierland noteert de eerste kans al. Daarna zijn het de Nederlandse talenten die het spel maken. Onder 15 is dreigend via de vleugels en creëert kansen via Anderson Lopez en Leandro Fernandes. Een treffer blijft echter uit, tot de zeventiende minuut als linksbuiten Justin Kluivert de bal geeft op Ché Nunnely. Zijn voorzet belandt bij Lopez, die zijn eerste goal in het Oranjeshirt maakt.

Lang kan Nederland niet genieten van de voorsprong. Want amper een minuut na de openingstreffer legt scheidsrechter Maurice Paarhuis de bal op de strafschopstip, nadat Niek Hoogveld een overtreding maakt op een van de Ierse aanvallers. De penalty wordt genomen door Anthony Scully. In eerste instantie redt doelman Delano Kloos zijn inzet, maar in de rebound schiet Scully alsnog de gelijkmaker binnen.

Nog voor rust komt Onder 15 andermaal op voorsprong. Bij een hoekschop van Justin Kluivert torent Lopez boven alles en iedereen uit en kopt de 2-1 binnen. Het is een van de laatste wapenfeiten van Oranje, dat na rust nog maar moeizaam voor het Ierse doel komt. Daar staan een aantal uitbraken van de bezoekers tegenover. De Nederlandse talenten houden echter stand, waardoor de eerste zege van de nieuwe lichting een feit is.

Niet altijd even goed

,,Voetballend was het nog niet altijd even goed”, vindt Van Dort. ,,Verdedigend speelden we soms te ver uit elkaar. Ook vielen we soms met te veel mensen aan. Daardoor ontstond er ruimte voor Ierland in de omschakeling. Ook zag je dat een aantal jongens in de slotfase van de wedstrijd vermoeid raakten of kramp kregen. Dat zijn leermomenten voor deze jongens. Ze moeten leren hun krachten beter te verdelen.”

Onder 15 heeft geluk dat de leermomenten niet worden afgestraft. Bovendien krijgen de Nederlandse talenten op korte termijn een kans om te laten zien dat ze van de situaties geleerd hebben. Donderdag staan Nederland en Ierland om 12.00 uur namelijk weer tegenover elkaar in Westervoort. ,,Maar dan zullen er elf andere jongens spelen”, zegt Van Dort. ,,We hebben geprobeerd twee gelijkwaardige teams samen te stellen. Donderdag zullen we zien hoe de andere jongens het doen.”