Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vechten voor plek in Onder 15

KNVB Media
KNVB Media
18 oktober 2009, 13:23

Foto:

De nieuwe Robin van Persie of Wesley Sneijder? Hij zou zaterdag zomaar eens in Wageningen gelopen kunnen hebben. Op sportpark Ketwich Verschuur werd daar een KNVB-districtstoernooi gehouden. Inzet was een plek in de selectie van het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar.

Onder toeziend oog van scouts van Feyenoord, AZ, FC Twente, PSV en nog een flink aantal andere clubs gaan de jongeren uit de zes KNVB-districten de strijd met elkaar aan. In wedstrijden van twee keer twintig minuten krijgen ze de kans zich te laten zien. Maar niet alleen aan de scouts, ook Wim van Zwam, KNVB-coach van Onder 15, houdt de jongeren met een scherp oog in de gaten.

,,Dit is de dag”, stelt Van Zwam. Samen met een aantal collega’s bekijkt hij de spelers nog één keer voordat hij zijn selectie bekend maakt. Dat neemt niet weg dat de oefenmeester al een aardig beeld heeft van de kwaliteiten van de spelers. ,,Ik heb geregeld contact met de districtscoaches. Zij geven mij door welke spelers in hun ogen kans maken op een plek in de selectie van Onder 15.”

Schifting

Daarnaast zag Van Zwam de jonge generatie voetballers spelen in competitiewedstrijden en het Fadrhonc-toernooi. Voor de jeugd is het toernooi in Wageningen bijzonder. ,,Het is een afsluiting van de districtsactiviteiten”, weet Van Zwam. Waar de jongeren nu nog uitkomen in één van de zes regionale teams wordt er aan de hand van het toernooi in Wageningen een schifting gemaakt. Er worden spelers geselecteerd voor Onder 15 en er wordt een schaduwteam gemaakt.

De spelers op het veld lijken zich weinig aan te trekken van de aanwezigheid van de KNVB-coach. Voor hen lijkt maar een ding te tellen en dat is winnen. Een speler die tijdens de wedstrijd tussen het district West II en Noord in het oog springt is Brandon Robinson. De aanvaller van Feyenoord scoort twee keer en de manier waarop baart opzien langs de zijlijn. Met speels gemak ontdoet hij zich bij het eerste doelpunt van zijn tegenstander, terwijl hij bij zijn tweede treffer de bal diagonaal langs de doelman schiet.

Van Zwam ziet het allemaal aan vanaf de tribune. Samen met zijn assistent heeft hij zich een plek op de bovenste rij verworven. De trainer observeert en duikt geregeld weg achter zijn notitieblok. ,,We kijken naar specifieke dingen”, zegt de oefenmeester. ,,We kijken hoe de spelers zich staande houden en op welke manier ze hun taak in het veld uitvoeren.”

Robinson genoteerd

Een Duitse scout noteert de naam van Robinson eveneens. De man gaat gekleed in een lange zwarte jas en met het notitieblokje in zijn hand voldoet hij aan alle stereotypen die bij een scout horen. De man bekijkt de wedstrijden op zijn gemak, maar concludeert al snel. ,,Van de honderd jongens die hier lopen zijn er misschien vijf of zes die het tot prof schoppen.” Of Robinson daarbij zit valt nog te bezien, maar zijn naam is in ieder geval genoteerd.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen