Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Voor het eerst een Oranjeshirt aan'

KNVB Media
KNVB Media
1 december 2009, 12:21

Foto:

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar speelt 8 en 10 december een dubbele interland tegen de leeftijdgenoten van Turkije. KNVB-coach Wim van Zwam blikt in een column alvast vooruit.

,,In actie komen voor het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar; het is altijd speciaal. Helemáál voor de lichting die in (een van) de komende duels met Turkije - in december in Groesbeek - voor het eerst namens dit jongste nationale voetbalteam officieel het Oranjeshirt zal aantrekken. Een mooi moment, dat ik ze als KNVB-coach ook van harte gun. Niet voor niets hanteren we bij Onder 15 tijdens de eerste interlands de regel dat als we tweemaal achtereen spelen, elke geselecteerde minstens een keer aan de aftrap staat. Kom je de eerste wedstrijd niet aan het volkslied toe, dan behoor je in elk geval voor het tweede duel tot de eerste elf. Want al zou het slechts blijven bij dat ene optreden, je hébt er dan een keer gestaan! Een ervaring die je voor altijd bij zal blijven.”

,,Een ervaring ook die eenieder beleeft op zijn eigen manier, die eerste keer. Toch besteed ik er niet overdreven veel extra aandacht aan. Er komt vaak toch al zoveel op ze af. Familie die meeleeft, interviews, interesse van grotere clubs… Dan zie ik het als míjn taak om ze vooral te laten genieten. En te laten voetballen. Natuurlijk, je mag trots zijn, ook nog tijdens het Wilhelmus, maar daarna moet je voetballen. Het is dan wel je eerste interland, maar het is en blijft een wedstrijd. Je moet proberen het niet ingewikkelder te maken dan het is. Er komen als jonge, talentvolle voetballer vanzelf nog genoeg dingen op je weg. De ene keer valt het tegen, de andere keer mee; het zijn processen waar je in je verdere carrière mee zult moeten leren omgaan.”

Relativerend woord

,,Waarschijnlijk speel je tijdens je debuut voor Onder 15 niet direct de ‘pannen van het dak’. De tegenstander is immers van een ander formaat dan tijdens de competitie, terwijl de verwachtingen van derden direct al torenhoog zijn, hoewel er nog een heel, heel lange weg te gaan is. Daarom richt ik altijd een relativerend woord tot de ouders. Ik feliciteer ze, zeg dat ze vooral heel erg trots op hun zoon moeten zijn, maar dat óók moeten blijven op hun eventuele andere kinderen. Een belangrijk punt van aandacht dat ik vaak benoem.”

,,Vervolgens is het de bedoeling dat ze vooral plezier hebben tijdens het spelen van de wedstrijd! Want je maakt ook grappige dingen mee. Wisselspelers die direct het veld in rennen als een pupil, omdat ze bij hun club niet gewend zijn ernaast te staan. Of opvallend veel gevallen van kramp, puur door de spanning. Al blijven we ook heel serieus, zoals het een nationaal voetbalteam betaamt; we spelen natuurlijk wel om te winnen. Tegen debutanten zijn we niet milder, we leggen na afloop van een duel ook bij hen waar nodig de vinger op de zere plek. Of we komen natuurlijk terug op wat juist wél goed is gegaan, vaak ondanks alle zenuwen, die op 8 en 10 december ongetwijfeld ook deze nieuwe spelers soms parten zullen spelen. En zó hoort het ook te zijn!’

Wim van Zwam,
KNVB-coach Onder 15.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen