O-15 wint Derby der Lage Landen

17 maart 2010, 22:48

Het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar heeft de oefeninterland tegen België woensdag met 4-2 gewonnen. Nederland was grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar door twee momenten van onoplettendheid kreeg het toch twee doelpunten te verwerken.

,,Bij vlagen hebben we goed gespeeld”, concludeerde KNVB-coach Wim van Zwam. ,,Soms maakten de jongens de verkeerde keuzes, maar dat hoort ook bij de leeftijd. Ze zijn pas veertien jaar oud.”

Onder 15 had eigenlijk alleen in de eerste tien minuten iets te vrezen van de Belgen. De thuisploeg speelde opportunistisch en zorgde via de flanken voor gevaar. Centraal stond de achterhoede van Nederland echter prima, waardoor Onder 15 bij onderscheppingen direct gevaarlijk werd.

Bijvoorbeeld in de negende minuut, toen Onder 15 de bal onderschepte en Stijn Derkx met een dieptepass vanuit de achterhoede werd weggestuurd. De spits stond op de rand van buitenspel, maar mocht door en schoot de bal beheerst binnen.

Veel kansen

,,Daarna kregen we meer controle op de wedstrijd”, zegt Van Zwam. ,,We hebben veel kansen gecreëerd. De score had hoger uit kunnen vallen. We moesten na een half uur echter wel een speler vervangen. Ricardo Kishna had last van zijn rug. Hij speelde daardoor niet lekker en we moesten hem wisselen voor Moussa Sanoh.”

Nederland bleef kansen creëren. Nog voor de rust werd een bal van Thom Haye van de lijn gered. Na de hervatting mocht Onder 15 wel juichen toen Sanoh op rechts doorkwam. Hij legde de bal breed op Branco van den Boomen, die de 2-0 binnenschoot. Sanoh tekende zelf voor het derde Nederlandse doelpunt. Hij veroverde de bal, versnelde, passeerde drie Belgen en liet vervolgens ook de keeper kansloos.

‘Prima centraal duo’

De zege leek veilig, maar door twee eigen fouten kon België terug in de wedstrijd komen. Eerst ging Thom Haye in de fout door de bal over dertig meter terug te spelen. Deze werd onderschept door de tegenstander die onmiddellijk scoorde.

Bij de 3-2 leverde doelman Robin Kist de bal zomaar in bij een Belgische aanvaller, die het buitenkansje benutte. Dankzij een tweede doelpunt van Branco van den Boomen werd de eindstand echter op 4-2 bepaald.

Het spel van Onder 15 stemde Van Zwam grotendeels tevreden. ,,Uiteindelijk hebben we terecht gewonnen. Ten opzichte van vorige wedstrijden hadden we er enkele andere spelers bij, die hebben het prima gedaan. Daarnaast hebben we in Sandy Walsh en Nathan Aké een prima centraal duo, waarbij Aké goed leiding gaf aan de verdediging. Het is een aardige ploeg.”

Statistieken:

België - Nederland 2-4 (0-1).

Scoreverloop: 9. Stijn Derkx 0-1, 45. Branco van den Boomen 0-2, 53. Moussa Sanoh 0-3, 58. 1-3, 60. 2-3, 65. Van den Boomen 2-4.

Opstelling Nederland: Stan Bijl (41. Robin Kist); Yemaro Hoogdorp, Sandy Walsh (55. Adnan Harhour), Nathan Aké, Tolgahan Cicek (41. Newien Ramlal); Thom Haye, Dario Tanda (41. Branco van den Boomen), Tonny Trindade de vilhena; Ricardo Kishna (30. Moussa Sanoh), Stijn Derkx, Yovany van der Stelt (55. Sjoerd van Beers).