Overtuigende zege Onder 15

22 februari 2011, 21:39

De cijfers waren overtuigend, net als het spel van het Nederlands elftal onder 15 jaar. Dinsdag versloeg het team van KNVB-coach Edwin Petersen het Duitse regioteam Westfalen met maar liefst met 6-2.

Achteraf was er wat discussie binnen de technische staf. Was Nederland zo goed geweest of viel het spel van de Duitsers tegen? Uiteindelijk trok KNVB-coach Petersen zelf maar de conclusie. ,,Wij hebben gewoon een goede wedstrijd gespeeld.” Heldere taal, want een Duits regioteam is niet zomaar een tegenstander. ,,Qua niveau zijn ze minder dan een land als Turkije, maar dit regioteam was zeker beter dan Union, een andere Duitse ploeg waar we dit seizoen tegen gespeeld hebben.”

Laten verrassen

Een 6-2 eindstand is bovendien een resultaat om trots op te zijn. De score had zelfs nog hoger uit kunnen vallen voor Onder 15. Stijn Lamers schoot in de eerste helft op de paal en Tristan Berghuis (foto) zag een bal van de lijn gehaald worden. Toch kwam Nederland eerst op een 1-0 achterstand. ,,We laten ons de eerste twintig minuten verrassen door Westfalen. Wij willen in het veld graag dominant zijn, maar dat doe je niet zomaar. Je moet zoeken naar de vrije man. Het duurde even voor we die gevonden hadden.”

Onder 15 speelde zodoende slordig in de openingsfase, maar het team herstelde zich gaandeweg de eerste helft uitstekend. Via Rewin Amin kwam Nederland op gelijke hoogte, waarna Ryan Hiwat en Nikos Sidiropoulos uit een hoekschop de 2-1 en de 3-1 aantekenden. ,,Zoals we aan het eind van de eerste helft speelden, zo willen we graag spelen”, zegt Petersen. ,,Dat hebben we de ploeg in de rust ook meegegeven. We combineerden goed, alleen moest het baltempo nog niets omhoog.”

Sterk spelende Berghuis

De oefenmeester voerde bij rust acht wijzigingen door, maar daar leed het spel van Onder 15 niet onder. Bob Groenendijk rondde een zelf opgezette aanval bekwaam af, waarna Suentley Alberto de stand op 5-1 bracht. Westfalen deed vervolgens iets terug, maar het slotakkoord was voor Nederland. De prima spelende Berghuis maakte een actie op de achterlijn, gaf de voorzet, waarna Joël Donald de bal achter de Duitse doelman werkte.

,,We hebben goed gespeeld met fraaie steekpasses. Dat leidde tot mooie aanvallen. Waar we nu staan? Dat is moeilijk te zeggen”, vindt de oefenmeester. Maar hij maakt wel duidelijk dat Westfalen geen misselijke tegenstander is. ,,Het is een groot deelgebied in Duitsland en heeft bijna net zoveel inwoners als Nederland. Het is dus wel een aardige tegenstander, met een paar internationals bovendien. Natuurlijk blijft het vooraf afwachten hoe zo’n duel uitpakt, maar we hebben het goed gedaan.”

Statistieken:

Nederland – Westfalen 6-2 (3-1).

Scoreverloop: Westfalen 0-1, Amin 1-1, Hiwat 2-1, Sidiropoulos 3-1, Groenendijk 4-1, Alberto 5-1, Westfalen 5-2, Donald 6-2.

Opstelling Nederland: Jeroen Houwen (41. Tim van der Linden); Terry Lartey Sanniez (41. Caner Yalamoglu), Jop Knoester (41. Suentley Alberto), Bob Groenendijk, Roland Baas (41. Riechedly Bazoer); Stijn Lamers (41. Sofiyan Amrabat), Tristan Berghuis, Willem Gootjes (41. Philippe van Arnhem); Ryan Hiwat (41. Robbert de Vos), Rewin Amin, Nikos Sidiropoulos (41. Joël Donald).