Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 15 te naïef tegen Turkije

KNVB Media
KNVB Media
30 november 2010, 16:18

Foto:

De teleurstelling overheerste dinsdag bij het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar, nadat de ploeg in het Turkse Mersin een 3-0 nederlaag leed tegen het fysiek sterke Turkije. De conclusie van KNVB-coach Edwin Petersen na afloop was duidelijk. ,,We hebben te naïef gespeeld.”

Het jongste Oranje-elftal had moeite met de omstandigheden waarin gespeeld werd, want waar Nederland in de ban is van de winter, trad Onder 15 aan bij een temperatuur van 28 graden boven nul. Een flinke omschakeling. Maar niet alleen daar had het team van Petersen moeite mee. Ook het enthousiaste Turkse publiek bleek nogal imponerend voor de spelers van Onder 15, die voor het eerst een interland in het buitenland afwerkten.

,,Natuurlijk mogen die omstandigheden geen excuus voor het verlies zijn”, vindt Petersen. ,,Het zijn echter wel dingen die meespelen. De spelers komen in een compleet andere sfeer terecht. Er is veel lawaai om het veld en de Turkse jongens die in hun eigen streek speelden werden van alle kanten aangemoedigd. Wij hebben eigenlijk geen tijd gehad om hier goed te acclimatiseren.”

Fouten direct afgestraft

Hoewel het 3-0 verlies anders doet vermoeden, deden de ploeg niet bijster veel voor elkaar onder. Nederland probeerde het spel te maken, maar slordigheden in het spel van Onder 15 werden in de eerste helft direct afgestraft. Daardoor konden de Turken voor rust twee keer scoren. ,,Dat is ook een leermoment voor de jongens”, vindt Petersen. ,,In Nederland kunnen ze bepaalde fouten maken, maar op internationaal gebied worden die fouten direct afgestraft.”

Na rust leek Oranje terug in de wedstrijd te komen. De spelers waren net terug uit de kleedkamer toen spits Sem Witteveen in het Turkse zestienmetergebied onderuit gehaald werd. Waar alles wat Nederlands was schreeuwde om een strafschop, liet de scheidsrechter echter doorspelen. Uit de daaropvolgende counter van Turkije veroorzaakte Job Knoester een overtreding, waarop de scheidsrechter de bal aan de andere kant wel op de stip legde en de Turken de strafschop achter doelman Jeroen Houwen schoten: 3-0.

Revanche

Nederland kreeg in het vervolg van het duel nog een aantal goede kansen, maar Tristan Berghuis zag zijn inzet van de lijn gehaald worden en ook de paal was Oranje niet gunstig gezind. ,,Voor de jongens was die 3-0 toch een tik”, sprak Petersen. ,,Zeker in de tweede helft had er meer ingezeten en hadden we een doelpunt moeten maken. Dat gebeurde niet, waardoor toch die teleurstelling van de 3-0 blijft hangen.”

Donderdag krijgt Onder 15 echter een herkansing. Dan neemt het team het in Adana andermaal op tegen Turkije. Nederland zint op revanche, maar zal het dan zonder Stijn Lamers en Sem Witteveen moeten doen. Beide spelers vielen dinsdag geblesseerd uit. ,,We hebben wat schade opgelopen. Dit zijn toch duels op een hoger niveau, daarin krijg je fysiek zwaardere duels. Ook daar moeten de spelers mee omgaan.”

Statistieken

Oefeninterland. Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar.

Turkije – Nederland 3-0 (2-0).

Scoreverloop: 32. Köse 1-0, 34. Bingöl 2-0, 43. Aydin 3-0 (strafschop).

Geel: Knoester (Nederland).

Opstelling Nederland: Tim van der Linden (41. Jeroen Houwen); Terry Lartey Sanniez (51. Nikos Siridopoulos), Shaquill Sno, Jop Knoester, Bob Groenendijk; Willem Gootjes (68. Sofiyan Amrabat), Tristan Berghuis, Stijn Lamers (23. Philippe van Arnhem); Riley Woerdings (54. Joël Donald), Sem Witteveen (54. Caner Yalamoglu), Issa Kallon.

Volg ons ook op Twitter!



  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen