Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Petersen: 'Graag verrast door O-15'

KNVB Media
KNVB Media
23 september 2010, 11:34

Foto:

Het is een bijzondere taak, werken met de jongste lichting Oranjespelers. Edwin Petersen krijgt dit seizoen die opdracht toebedeeld. Hij volgt Wim van Zwam op als trainer van het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar. Petersen ziet zijn nieuwe functie als een leuke en leerzame uitdaging. ,,Je werkt toch met de beste talenten van Nederland.”

Petersen heeft inmiddels de nodige ervaring in de voetbalwereld. In het verleden trainde hij de jeugd van PSV en was hij hoofdtrainer bij de vrouwen van Willem II. ,,Daar heb ik de eerste twee jaar van de Eredivisie Vrouwen meegemaakt", zegt Petersen in gesprek met OnsOranje. ,,Ik heb er onder meer meegewerkt aan het creëren van een topsportplatform voor het vrouwenvoetbal.”

Petersen is bovendien al veertien jaar in dienst bij de KNVB. Zo is hij assistent-trainer geweest bij vrijwel alle nationale jeugdselecties. Het werken als trainer van Onder 15 is dan ook niet helemaal nieuw voor hem. ,,In het verleden ben ik zelfs een tijd interim-trainer geweest van Onder 15, al is dat al wel een jaar of tien geleden. Ik verving Arno Pijpers (onder meer ex-trainer Willem II, red.) in die tijd.”

Iets anders

Dit seizoen zal Petersen als KNVB-coach de eindverantwoording voor het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar op zich nemen. Daarbij zal hij geassisteerd worden door Antal Vergeer. De trainer ziet het als een leuke uitdaging, al lijkt het wel weer even iets anders dan zijn avontuur in het vrouwenvoetbal.

,,Maar zolang je met mensen werkt die het beste uit zichzelf willen halen, verwacht ik niet dat er voor mij zo heel erg veel zal veranderen. Je werkt bovendien met de beste talenten van Nederland. Voor hen is het de eerste keer dat ze een Oranje-shirt aantrekken. Het is een moment dat de spelers misschien wel de rest van hun leven bij blijft. Bovendien zijn de spelers trots om bij de nationale selectie te zitten.”

Petersen ziet de leeftijdscategorie als een interessante. ,,Er zijn immers veel fysieke verschillen. Doordat de groeistuip rond deze leeftijd inzet zie je kleine spelers, middelgrote jongens, maar ook grote spelers. Doordat de jongens zich zo ontwikkelen zullen de prestaties niet altijd even constant zijn. Daardoor ontstaan er verrassende momenten. Dat is leerzaam voor zowel de spelers als de technische staf. Het is aan ons om daar goed mee om te gaan.”

Redelijk beeld

De afgelopen maanden heeft Petersen zich aardig verdiept in de leeftijdscategorie waar hij komend seizoen mee te maken krijgt. Door toernooien en wedstrijden te bezoeken heeft hij een redelijk beeld gekregen van de spelers. Voor de trainer wordt komend seizoen interessant om te zien hoe de spelers zich zullen ontwikkelen in het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar.

,,Veel van de spelers kunnen al spelen vanuit hun basistaak, maar wij willen de spelers ook bijbrengen vanuit een specifieke taak te spelen. Bovendien leren ze tegen internationale tegenstanders om te gaan met andere spelsystemen. Het is zaak dat goed af te stemmen. Al gaat dat over het algemeen automatisch. Goede voetballers weten elkaar altijd wel te vinden.”

Het belooft een seizoen vol nieuwe ervaringen te worden. Niet alleen voor de spelers van Onder 15, maar dus ook voor trainer Edwin Petersen. ,,Al sta ik altijd open voor nieuwe dingen. Ik laat me graag verrassen.”

Volg ons ook op Twitter!



  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen