Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Aboukhlal en Ekkelenkamp: 'Doorgroeien via Onder 20'

Ruud Scheper
KNVB Media
8 september 2019, 20:00

Jurgen Ekkelenkamp was dicht bij een treffer. - Foto: KNVB Media

Ze hebben er een papier bij gepakt met alle namen en gezichten. Wie is die drie, vragen de pupillen van UDI’19 zich af. Een vinger vliegt over de gezichten. Lars Kramer roept er een. Amechtig knikken zijn vrienden. Ja, Kramer. Dat is ’m.

Voor een aantal anderen hebben ze het papier niet nodig. Kik Pierie, Thomas Buitink, Zakaria Aboukhlal; moeiteloos vliegen de namen in het rond. Speciale aandacht is er voor Jurgen Ekkelenkamp. “Hij is een held”, vinden de kinderen. “Want hij heeft Ronaldo aangeraakt.”

Niet onopgemerkt

Nee, het is niet iets dat onopgemerkt voorbij is gegaan, merkte Ekkelenkamp in de afgelopen maanden. Wedstrijd na wedstrijd werd hij erover aangesproken. Maar vervelend? Nee hoor. Hij schudt zijn hoofd. “Helemaal niet. Ik zag dat Ronaldo aanzette voor zijn sprint en dan weet je het wel. Dit leek me het beste wat ik kon doen. Een nuttige overtreding.”

Ik twijfelde tussen rechts en links, maar in de zestien moet je niet twijfelen

Dit jaar speelt hij zijn wedstrijden weer ‘gewoon’ in Jong Ajax. Een heel ander podium dan een kolkende Johan Cruijff ArenA in de kwartfinale van de Champions League. Ongeduldig is hij evenwel niet. “Ik ben nog maar negentien hè.” Wedstrijden als die tegen Duitsland, helpen dan alleen maar in die ontwikkeling. "Een gelijkspel was terecht geweest", vindt Ekkelenkamp. "Wij waren tot hun goal bovenliggend, zij daarna."

Niet twijfelen

Twee keer is hij dicht bij een goal, zondagavond in Uden. Eerst krijgt hij de bal op een presenteerblaadje van Ché Nunnely, zijn maatje waarmee hij tien jaar geleden ook al voetbalde, maar schiet hij naast. “Ik twijfelde tussen rechts en links, maar in de zestien moet je niet twijfelen”, klinkt het schuldbewust. Een paar minuten later knikt hij een nieuwe voorzet van Nunnely op de paal. “Dat was een beetje pech vond ik.”

Zakaria Aboukhlal raakte de paal.

Vlak daarna gaat hij naar de kant, kort nadat Duitsland op 1-1 is gekomen. “Mijn enkel begon weer op te spelen.” Hij trekt zijn broekspijp op. Een rode kras is het tastbare bewijs van de harde schop die hij kreeg in de eerste helft. “Toen ging het wel, maar in de tweede helft begon het steeds meer pijn te doen. Daarom heb ik maar aangegeven dat ik gewisseld wilde worden.”

Timmermansoog

Net als Ekkelenkamp is ook Zakaria Aboukhlal dicht bij een treffer, in een periode dat Nederland Duitsland bij de keel heeft. Met een timmermansoog heeft de vleugelspeler een gaatje gezien bij de tweede paal en bijna schiet hij de bal vanuit een vrijwel onmogelijke positie langs de Duitse doelman. “Hij stuiterde perfect om hem ineens te nemen”, verklaart de buitenspeler die bijzondere ingeving. Hij lacht. “Balen dat hij op de paal komt, had ik bijna mijn Marco van Basten momentje te pakken.”

Ik ben eerlijk: ik wil zo snel mogelijk aansluiten bij Jong Oranje

Onlangs maakte hij de overstap van PSV naar AZ. Een verrassende overstap voor de buitenwacht, merkte hij. “Maar ik voelde dat ik toe was aan iets nieuws, een nieuwe omgeving.” Toen AZ zich meldde, was de keuze snel gemaakt, hoewel de overstap nog even op zich liet wachten. “Ik wilde graag bij een topclub blijven. AZ is zo’n club, met een goede trainer en goede, jonge spelers die graag willen aanvallen en de bal willen hebben. Dat sprak me aan.”

Doorpakken

Hij hoopt zich in Alkmaar en bij Oranje onder 20 snel in de kijker te spelen van Jong Oranje-coach Erwin van de Looi. “Dat is wel het doel ja. Opgeroepen worden voor Oranje is altijd een beloning, dus ook voor Onder 20. Maar ik ben eerlijk: ik wil zo snel mogelijk aansluiten bij Jong Oranje. Nu is de tijd om door te pakken.”

Onder 20 onderuit tegen Duitsland Onder 20 onderuit tegen Duitsland Lees hier het wedstrijdverslag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen