Uitstekend Onder 20 swingt langs Tsjechië en blijft ongeslagen

Ruud Scheper
25 maart 2019, 20:45

Owen Wijndal was een van de uitblinkers aan de kant van Oranje onder 20. - Foto: KNVB Media

Met een 0-2 overwinning in Tsjechië heeft Oranje onder 20 de onderlinge landencompetitie als winnaar afgesloten. De equipe van KNVB-coach Bert Konterman hield daarmee toplanden als Portugal, Italië, Duitsland en Engeland onder zich. En dat zonder ook maar één keer te verliezen. “Een prestatie van formaat”, vond de oefenmeester.

We hebben vandaag zeventig minuten een ongelofelijk hoog niveau gehaald. Het was echt genieten

Op de overwinning was niets af te dingen. Onder 20 walste in Tsjechië zeker zeventig minuten over de arme thuisploeg heen. “Een reële uitslag was 1-6 of 1-7 geweest”, zag Konterman. Zo ver kwam het niet, maar niemand die er bij Oranje om maalde. “We hebben vandaag zeventig minuten een ongelofelijk hoog niveau gehaald. Het was echt genieten.”

Oranje komt op stoom

Na tien minuten kwam Onder 20 op een 0-1 voorsprong. Owen Wijndal kwam goed voor zijn man en stak met een prima pass Jay Roy Grot weg in de richting van de Tsjechische doelman. Oog in oog met Hugo Jan Backovsky maakte de rappe aanvaller geen fout.

Jay Roy Grot maakte de 0-1.

Het bleek de opmaat tot meer moois van de kant van Oranje. Eerst was Dylan Vente al met het hoofd dicht bij een tweede treffer voor Nederland – dit keer wist Backovsky nog redding te brengen – maar even later was het alsnog raak. Weggestoken door Noa Lang schoot Vente de bal magnifiek uit de draai hoog in de verre hoek; 0-2.

Beslissing blijft uit

Voor de rust had Onder 20 het duel al definitief kunnen beslissen, maar een knal van Joël Piroe spatte uiteen op de paal, terwijl een kopbal van Lars Kramer met kunst en vliegwerk door een Tsjechische verdediger van de doellijn werd gehaald. Het slotakkoord in het eerste bedrijf was weer voor Wijndal, die opstoomde, tot tweemaal toe zijn tegenstander uitkapte en een snoeiharde pegel losliet uit zijn linker. Backovsky had alle moeite om het projectiel over de lat te tikken.

Lars Kramer was dicht bij de 0-3.

Had de Tsjechische doelman dus ook voor de rust al niet bepaald een bijrol, na de pauze ontpopte hij zich tot een nog grotere sta-in-de-weg voor Onder 20. Keer op keer bleek hij het eindstation van menige Oranje-aanval. Zo moest Wijndal zijn meerdere in hem erkennen in een één-tegen-één-situatie en was hij ook Vente in een soortgelijk duel de baas.

Ten Hove bij de les

Beet Tsjechië dan helemaal niet van zich af? Jawel, na een uur spelen dook Patrik Hellebrand ineens gevaarlijk op voor de neus van Ramon ten Hove. De Nederlandse keeper had weinig te doen gehad in het uur dat eraan was voorafgegaan, maar bleek wel degelijk bij de les, waardoor de marge op twee bleef en Konterman ontspannen kon blijven zitten op de bank.

Bert Konterman had genoten van zijn ploeg. "Het is een mooi signaal dat we er goed voor staan in Nederland, ook in de breedte."

“We hadden beelden van Tsjechië bekeken in de wedstrijden tegen Engeland en Italië”, vertelde de oefenmeester na afloop. “Daaruit bleek dat ze één heel grote kwaliteit hebben en dat is de omschakeling. Een foutje kan dodelijk zijn tegen zo’n tegenstander. Maar die hebben we gewoon niet gemaakt. Het was heel professioneel wat we lieten zien en de restverdediging was altijd in orde. In de rust hoefde ik eigenlijk niet zo veel te zeggen.”

Mooi signaal

Het leuke voor deze groep is dat jongens als Steven Bergwijn en Denzel Dumfries ook gewoon in Onder 20 hebben gespeeld

Na zeven oefenpotjes eindigde de teller daardoor op zeventien punten voor Konterman en co. “Als je ziet welke tegenstanders we hebben getroffen in die reeks dan is dat gewoon heel erg knap. Het is een mooi signaal dat we er goed voor staan in Nederland, ook in de breedte. Want deze jongens komen allemaal ook nog in aanmerking voor Jong Oranje hè. En het leuke voor deze groep is dat jongens als Steven Bergwijn en Denzel Dumfries ook gewoon in Onder 20 hebben gespeeld. Dat is een mooi signaal aan deze jongens. Als je in jezelf blijft geloven, dan is er veel mogelijk.”

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het oefenduel van Oranje onder 20 met Tsjechië.