Oranje onder 20 verdiend langs WK-ganger Mexico

Ruud Scheper
22 maart 2019, 22:45

Joel Piroe maakte kort voor tijd de winnende treffer tegen Mexico. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 20 heeft op het veld van Rijnsburgse Boys met 3-2 gewonnen van Mexico. De equipe van KNVB-coach Bert Konterman wist een 1-2 achterstand in de tweede helft knap om te buigen in een 3-2 overwinning.

Onder 20 vloog, net als het Nederlands elftal een dag eerder, uit de startblokken. Nauwelijks twee minuten stonden er op de klok op sportpark Middelmors of de thuisploeg stond al op voorsprong. Noa Lang was het eindstation van een mooie aanval die via Owen Wijndal vanaf de linkerkant bij de tweede paal belandde. Met een knappe volley wist de Ajacied de score te openen; 1-0.

Antwoord van Mexico

In het vervolg was Onder 20 heer en meester en was het via Ché Nunnely dicht bij de 2-0. Eigenlijk uit het niets kwam Mexico op gelijke hoogte. Een knal van net buiten de zestien van Roberto de la Rosa was te machtig voor Oranje-goalie Ramon ten Hove. Nog voor de pauze kwamen de bezoekers op een 1-2 voorsprong en weer was het De la Rosa die het vonnis voltrok.

Noa Lang opende al na twee minuten de score.

"Na een minuut of twintig werden we wat nonchalant", zag Konterman vanaf de zijkant. "Het ging zo vloeiend in het eerste stuk dat we er wat te gemakkelijk over gingen denken." Aan de 1-2 ging een fout in de opbouw van Oranje vooraf. "Dat kan een keer gebeuren", vond de oefenmeester. "Het is wel wat we willen, opbouwen en indribbelen van achteruit. Dan kan dat een keer mis gaan. Geen probleem, een mooi leermoment."

Flink gewijzigd Oranje

In het tweede bedrijf kwam Oranje, dat op negen plekken gewijzigd was in de pauze, vol vuur uit de kleedkamer. Kansen volgden er ook. Een schitterende knal van Tom van de Looi werd ternauwernood door de Mexicaanse doelman uit het doel geranseld, terwijl diezelfde keeper alle geluk van de wereld had dat een vrije trap van Dylan Vente rakelings langs het doel scheerde.

Dylan Vente zorgde na ruim een uur voor de gelijkmaker.

Het bleek uitstel van executie, want in de 66e minuut kwam Nederland alsnog op gelijke hoogte. Een teruggetrokken bal van de prima ingevallen Jay Roy Grot belandde voor de voeten van Vente, die van dichtbij de bal geplaatst binnenschoof. Tien minuten voor tijd besliste Joël Piroe het duel in het voordeel van Nederland. Vente ontving de bal van Tijjani Reijnders, zag Piroe vertrekken en bediende de aanvaller op maat. Laatstgenoemde twijfelde niet en schoot de bal hoog bij de eerste paal tegen de touwen.

Terechte overwinning

"Een terechte overwinning", vond Konterman. "In de eerste twintig minuten en na de pauze hebben we prima gespeeld. Dit was voor ons sowieso een mooie ervaring, spelen tegen een Midden-Amerikaans land. Daar wordt het voetbal toch anders beleefd. De manier waarop zij zich voor een schot werpen is geweldig om te zien. Dat wij dan in de tweede helft zo'n knappe comeback kunnen realiseren, stemt tot tevredenheid. Zeker tegen een ploeg die in mei meedoet aan het WK."

Maandag reist Onder 20 af richting Tsjechië, waar de ploeg het in Ceske Budejovice om 17.00 uur opneemt tegen het gastland. Weet de equipe van Konterman het laatste duel in de onderlinge landencompetitie te winnen of gelijk te spelen dan blijft het dit seizoen ongeslagen en kroont het zich tot winnaar van de competitie.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland - Mexico.