Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gakpo en Konterman genieten van frivool Onder 20

Ruud Scheper
KNVB Media
20 november 2018, 22:45

Cody Gakpo maakte vier goals in twee duels. - Foto: KNVB Media

Donderdag drie goals, dinsdag één en een assist. Cody Gakpo heeft wel eens mindere dagen gekend. De vleugelaanvaller van Oranje onder 20 speelt net als tegen Zwitserland een hoofdrol in de 3-2 zege op Italië. “Een terechte zege. Dat lijkt me wel ja.”

Javairo is een voorbeeld voor me, zeker. Eerst in Onder 20, toen Jong Oranje en nu in het eerste

Hij staat er wat verkleumd bij voorafgaand aan de aftrap. Zijn handen zitten verstopt in de lange oranje mauwen die hij onder zijn shirt draagt, terwijl de koude wind om hem heen onvermoeibaar inbeukt op de 22 Italiaanse en Nederlanders lijven op het veld. “Of het koud was? Ja niet normaal man.”

Onderscheidend

De kou is hij dan inmiddels al lang weer kwijt en dat is niet alleen omdat hij net onder de warme douche vandaan komt. Wederom weet Gakpo zich te onderscheiden met meerdere puike acties, een doelpunt en een assist. Of nou ja, een assist… Een poging die terugketst van de keeper, in de rebound benut door Dylan Vente, is dat een assist te noemen? Gakpo grijnst. “Ach, de trainer noemde het een assist”, verdedigt hij zich. En ja, wie is hij dan om dat niet te doen?

Trainer Bert Konterman.

Die trainer, Bert Konterman, ziet dat zijn pupil zich in razend tempo ontwikkelt. Was Gakpo in de eerste wedstrijden nog bankzitter bij Oranje onder 20, door het doorschuiven van onder andere Javairo Dilrosun, Tahith Chong en Jay-Roy Grot krijgt hij nu een kans zich te bewijzen. “En die grijpt hij tot nu toe met beide handen”, ziet Konterman.

Handschoen opgepakt

“Cody moest constanter worden”, vervolgt de KNVB-coach. “Minder momenten waarop hij even afwezig is. Die handschoen heeft hij opgepakt. Het moet ook voor hem bemoedigend zijn om te zien dat dit er in zit en dat de trainers die altijd tegen hem aanpraten, geen onzin verkondigen.”

Het liefst had ik er vandaag weer drie gemaakt

Die boodschap lijkt aan te zijn gekomen. Tegen Zwitserland posteert Konterman Gakpo nog op de rechterflank, vijf dagen later mag hij het vanaf links proberen. De linkerkant heeft zijn voorkeur, zegt de vleugelspeler zonder twijfel. “Mijn spel komt daar meer tot bloei.” En de drie goals van donderdag dan? Een grote glimlach verschijnt op zijn gezicht. “Ja, misschien heeft de trainer toch wel een punt.”

Zelfvertrouwen

De hattrick had hem zelfvertrouwen gegeven, knikt hij. “Nu is het zaak om die lijn door te trekken. Het liefst had ik er vandaag weer drie gemaakt, maar met één kan ik ook wel leven.” Die ene goal komt wat curieus tot stand. Vanuit een ingooi peert een Italiaanse verdediger de bal ineens naar achteren, daar waar drie teamgenoten staan te wachten. Gakpo reageert alleen sneller, troeft iedereen af en schuift de bal tegen het net. “Lekker ja. Ik zat er een beetje op te loeren.”

Cody Gakpo: 'Je wordt in de gaten gehouden'.

Een dag eerder zag hij hoe zijn oud-teamgenoot Dilrosun tegen Duitsland zijn debuut mocht maken in het grote Oranje. “Ik ben blij voor hem”, reageert hij oprecht enthousiast. Het geeft ook een boodschap aan de rest van de Oranje-jeugd, denkt hij. “Je wordt in de gaten gehouden. Jevairo is een voorbeeld voor me, zeker. Eerst in Onder 20, toen Jong Oranje en nu in het eerste.”

Arsenaal aan buitenspelers

Dit is er weer eentje die er aan zit te komen

Die weg zou hij ook graag bewandelen, natuurlijk. “Maar dat begint bij hard werken en presteren.” Konterman kijkt tevreden toe. “Dit is er weer eentje die er aan zit te komen”, denkt hij.  Een heel arsenaal aan buitenspelers dient zich aan. “En dan zat Mitchell ter Berge vandaag nog op de bank en hebben we Calvin Stengs nog niet eens opgeroepen.”

Maar niet alleen Gakpo, ook de andere spelers hebben hem andermaal kunnen bekoren. “Als je ziet hoe ze zo snel zo goed samenspelen na het vertrek van een heel aantal bepalende jongens. Dat is verdomd knap.” De winnende goal was wat dat betreft een kers op de taart. “Uit een vorm die we gisteren nog hebben geoefend”, lacht Konterman. “Geweldig toch?!”

Even knappe als terechte zege Onder 20 op Italië Even knappe als terechte zege Onder 20 op Italië Lees hier het wedstrijdverslag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen