Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Heerlijke hattrick Dani de Wit helpt Onder 20 aan ruime zege: 4-1

Francis Grondhuis
KNVB Media
16 oktober 2018, 20:45

Dani de Wit: drie goals binnen twintig minuten voor Oranje onder 20! - Foto: KNVB Media

Dani de Wit die een loepzuivere hattrick maakt? Het zal de dynamische middenvelder niet vaak zijn overkomen. Dinsdagavond in Katwijk wel. Mede dankzij drie goals van de aanvoerder was het Nederlands elftal onder 20 jaar veel te sterk voor Polen: 4-1.

Met de wedstrijdbal onder zijn arm stapte De Wit glunderend de kleedkamer binnen. Honderd procent dat bal als trofee mee naar huis ging. En ook de schouderklopjes waren niet van de lucht. Iedereen gunde de Ajacied zijn geluksmoment. 

Echte teamspeler

"Een echte teamspeler, een jongen met een voorbeeldfunctie en niet voor niets onze aanvoerder", verklaarde coach Bert Konterman. "Waar in het veld ook, Dani wil altijd zijn teamgenoten helpen, maar hij kan zelf ook op de juiste momenten voor het doel opduiken."

En dat hebben zijn Poolse leeftijdsgenoten geweten. Liefst driemaal vuurde De Wit op Sportpark Nieuw-Zuid in Katwijk raak. Maar niet voordat Dylan Vente op spectaculaire wijze al vroeg de ban had gebroken. De Feyenoord-spits nam uit een voorzet de bal aan en schoot hem vallend achterover strak tegen de netten. Een halve omhaal dus. "Prachtig voor hem", vond Konterman. "Dylan komt bij Feyenoord weinig aan spelen toe en vind het heerlijk om hier bij Onder 20 weer wedstrijdritme op te doen."

Spits Dylan Vente scoorde de mooiste van de Katwijkse avond: via een halve omhaal.

Hartverwarmende spelvreugde

Na die openingstreffer van Vente was het tijd voor de Dani-show. Binnen 19 minuten scoorde de ijverige middenvelder driemaal. De mooiste? Dat was zijn tweede, een afstandschot vanaf een meter of twintig. De Wit kreeg de bal op de linkerflank, draaide hem naar zijn rechtervoet en plaatste hem bewust in de verre hoek. "Dani heeft misschien niet die heel verfijnde techniek die we van Ajacieden kennen, maar zijn diepgang en scorend vermogen is een absolute kwaliteit", aldus Konterman. 

De spelvreugde die Onder 20 in die eerste helft in Katwijk aan de dag legde was hartverwarmend. Alsof ze even iets wilden rechtzetten na de ophef rond hun teamgenoot Jordan Teze. Gretig, ambitieus en in de hoogste versnelling. De Polen raakten een keertje de lat, maar hadden verder niets in te brengen. Eigenlijk mochten ze nog hun handen dichtknijpen dat het scorebord slechts een 4-0 tussenstand oplichtte. 

Verval in tweede helft

Coach Bert Konterman: ongeslagen dit seizoen met Onder 20.

In de rust werd hen op het hart gedrukt op volle kracht door te zetten. Op jacht te gaan naar nog meer goals, ook om het Katwijkse publiek te blijven vermaken. Maar daar was de ploeg helaas niet toe in staat. Nu de buit binnen was, leek de concentratie te verslappen en slopen er slordigheden in het positiespel. Symptomatisch was de tegentreffer, twintig minuten voor tijd. Uit een hoekschop kon Adrian Benedyczak zo vrij raak koppen.

"Jammer, want we hadden hier zonder overdrijven met 6-0 kunnen winnen", mopperde Konterman die de eerste helft het rapportcijfer 9 meegaf, maar voor het tweede bedrijf een onvoldoende (5) uitdeelde. "Ja, gemiddeld kom je dan op een 7, maar we hadden het graag mooi willen afmaken. Het verval was nu te groot en dat mag niet."

Ongeslagen dit seizoen

Los daarvan boekte Onder 20 wel de alweer tweede thuiszege van het achtlandentoernooi. En bleef het nog ongeslagen dit seizoen. Zeges op Engeland (3-1) en Polen (4-1), gelijke spelen tegen Portugal (0-0) en Duitsland (1-1). Het zijn resultaten die internationaal tellen. "En het is niet vanzelf gegaan. Er zijn spelers doorgestroomd naar Jong Oranje, we hebben nieuwe jongens moeten inpassen en een paar tegenslagen moeten pareren. Maar de groep heeft het onverstoorbaar opgepakt."

In november staan er opnieuw twee pittige interlands op het programma in het kader van het achtlandentoernooi. Onder 20 speelt eerst op 15 november tegen Zwitserland en ontvangt vijf dagen later in de laatste thuiswedstrijd Italië. Ook dat duel vindt in Katwijk, op het complex van Quick Boys, plaats.

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Polen 4-1 (4-0).

Scoreverloop
13. Dylan Vente 1-0; 25. Dani de Wit 2-0; 35. Dani de Wit 3-0; 44. Dani de Wit 4-0; 71. Adrian Benedyczak 4-1.

Basisopstelling Nederland
Hoekstra, Zeefuik, Pinas, Markelo, Wijndal, Van de Looi, Wehrmann, De Wit, Lang, Vente, Chong. 

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen