Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sierhuis schiet Oranje onder 20 langs Zwitserland

Ruud Scheper
KNVB Media
9 november 2017, 21:00

Het doelpunt van Kaj Sierhuis bleek voldoende voor een 1-0 overwinning op Zwitserland. - Foto: KNVB Media

Een keer weer een wedstrijd winnen, daar was KNVB-coach Dwight Lodeweges veel aan gelegen. En doelpunten maken. "Want één goal in vier wedstrijden is natuurlijk veel te weinig." Die wens ging gedeeltelijk in vervulling. Eén doelpunt kwam er slechts bij in het duel met Zwitserland. Maar die ene goal bleek wel voldoende voor de overwinning; 1-0.

Het enige doelpunt van de wedstrijd viel na ongeveer een kwartier voetballen in de tweede helft. Deyovaisio Zeefuik zette goed door aan de rechterkant, leek de bal te verspelen, maar worstelde zich uiteindelijk toch langs zijn tegenstander. Terwijl de rechtsback opkeek, zag hij Kaj Sierhuis voor de goal en bediende hij zijn teamgenoot op maat; 1-0.

Baas op het veld

Een prima doelpunt, constateerde Lodeweges tevreden. Een doelpunt ook die al wel wat eerder in het duel had kunnen en eigenlijk moeten vallen. “Je hebt altijd plussen en minnen in een wedstrijd”, reageerde de coach na afloop van het treffen op sportpark Parkzicht in Uden. “Maar voor mij overheersen de plussen vandaag. Wij waren echt de baas op het veld.”

Je hebt altijd plussen en minnen in een wedstrijd, maar vandaag overheersen de plussen

De minnen waren dus vooral de gemiste kansen. Kansen die Oranje onder 20 niet alleen voor de 1-0 van Sierhuis kreeg, maar vooral ook daarna toen Zwitserland va-banque op zoek ging naar de gelijkmaker. Niet dat Lodeweges zijn ploeg keer op keer alleen op de Zwitserse goalie zag afsnellen, maar een hele rits aan kansen en een nog groter aantal mogelijkheden turfde de coach wel. “Dan moeten we alleen wat zorgvuldiger zijn. Zowel in de eindpass als in de afwerking.”

Voldoende plussen

De plussen zaten hem vooral in de manier waarop zijn mannen de taken uitvoerden. Lodeweges vergeleek het met het spelletje dat ze ook bij PEC Zwolle willen spelen. “We willen de tegenstander voor een probleem stellen door een mannetje extra te creëren op het middenveld. Je merkt dat de spelers dat een mooie manier van voetballen vinden. Het daagt ze uit.”

Lodeweges: 'Je merkt dat de spelers dat een mooie manier van voetballen vinden. Het daagt ze uit'.

Die nieuwe speelwijze vraagt wel wat van de spelers. Hij realiseert het zich terdege. “Het is iets ongewoons, iets wat de jongens niet voortdurend meemaken. Maar het klopte vandaag. En ook daarin laat een speler weer zien of hij kwaliteit genoeg heeft.” Bij PEC hebben Lodeweges en trainer John van’t Schip dagelijks de mogelijkheid om met het team te schaven aan die tactiek, bij Onder 20 is die tijd er niet. “Maar we hebben wel de mogelijkheid om daarmee te experimenteren. Omdat, anders dan bij Onder 19 of Jong Oranje, er voor ons geen EK in het verschiet ligt.”

Versterking

Dinsdag staat de volgende ontmoeting voor Onder 20 op het programma. Lodeweges en co. nemen het dan op in en tegen Italië. Voor dat duel sluiten de PSV’ers Sam Lammers, Yanick van Osch en Pablo Rosario vanuit Jong Oranje bij Onder 20 aan, net als Justin Hoogma van het Duitse Hoffenheim.

Alles wat goed is, is altijd welkom

“Die jongens mogen qua leeftijd nog in deze groep spelen, maar zijn al opgeroepen voor Jong Oranje”, verklaart Lodeweges. “Normaal gesproken speelt ook Jong Oranje twee wedstrijden in een interlandperiode, maar dit keer niet. Om die jongens toch extra speeltijd te bieden, sluiten ze bij ons aan. Net als Jong Oranje-coach Art Langeler trouwens. Voor ons is dat natuurlijk alleen maar een mooie kwaliteitsimpuls. Alles wat goed is, is altijd welkom.”

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel tussen Oranje onder 20 en Zwitserland.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen