Onder 20 nipt ten onder tegen Duitsland

Ruud Scheper
5 oktober 2017, 20:15

Ook Jay-Roy Grot wist het net niet te vinden tegen Duitsland. - Foto: KNVB Media

"We zijn gewoon heel slecht begonnen.” Dwight Lodeweges legt op sportpark De Boshoek in Hardenberg de vinger op de zere plek. Positieve dingen heeft de KNVB-coach ook genoeg gezien tijdens het duel met Duitsland, dat in een 0-1 nederlaag eindigt, maar de teleurstelling overheerst. "We hadden misschien wel een gelijkspel verdiend, maar dat telt niet in het voetbal. Niemand die dat nog weet over twee weken.”

Vier minuten staan er nog op de klok als invaller Kaj Sierhuis de bal net buiten de zestien vol op de pantoffel neemt. Oranje smeekt en schreeuwt om een strafschop. Maar Simon Hooper wil er niet aan. ‘Geen hands’, gebaart de arbiter. ‘Doorspelen’.

Dubieuze strafschop

Een uur eerder denkt hij er anders over als in datzelfde strafschopgebied een Duitser naar het gras gaat. Een op het oog dubieuze beslissing, maar wel een die het duel uiteindelijk in het voordeel van de bezoekers beslist. Görkem Saglam blijft koel vanaf elf meter en schiet beheerst de 0-1 raak.

We hadden een gelijkspel verdiend, maar dat telt niet in het voetbal

In de laatste minuten van het treffen stormt Oranje met de moed der wanhoop richting het doel van de Duitse goalie Constantin Frommann. Vol vuur gooit de ploeg van Lodeweges zich voor elke bal, knalt het in ieder duel en probeert het een kansrijke situatie te forceren, maar nimmer kraakt de hecht opgetrokken Duitse defensie in zijn voegen.

Kansrijke momenten

Dat is eigenlijk de hele tweede helft zo. Oranje jaagt op de verdiende gelijkmaker, maar te vaak strandt de aanval in het zicht van de haven. Een paar kansrijke momenten zijn er wel, naast een zee van balbezit, maar juist als Dani de Wit alleen op het doel van Frommann lijkt af te kunnen, speelt hij de bal te ver voor zich uit. En een knappe individuele actie van Ilias Alhaft net na de rust, wordt door de buitenspeler nipt naast gekruld.

Dwight Lodeweges hield gemengde gevoelens over aan het treffen met Duitsland.

En dat is het dan wel na de pauze. In het eerste bedrijf is Oranje dichter bij een goal geweest. Na een zeer povere eerste twintig minuten gaan de handen voor het eerst echt op elkaar als een watervlugge aanval over meerdere schijven ternauwernood door de Duitse goalie uit het doel wordt geranseld. Via Jay-Roy Grot, kapstok van menig Oranje-aanval, en De Wit belandt de bal aan de rechterkant, waar rechtsback Sherel Floranus het projectiel ineens voor de goal langs trekt. De Wit, ondertussen doorgestoomd tot vlak voor het doel, glijdt van dichtbij bijna binnen, maar Frommann brengt op fenomenale wijze redding.

Ingestudeerde vrije trap

Dichterbij komt Oranje niet, hoewel een ingestudeerde vrije trap door Juninho Bacuna maar net langs de verkeerde kant van de paal wordt geknald en ook Grot verscheidene malen gevaarlijk is. Maar eerlijk is eerlijk, ook Duitsland laat zich niet onbetuigd. Meerdere keren vindt het de prima keepende Rody de Boer op zijn weg.

Kijk ik naar onszelf, dan begrijp ik niet dat we zo slecht aan een wedstrijd beginnen

Lodeweges houdt gemengde gevoelens over aan de wedstrijd. “Ja, het had ook 2-1 voor ons kunnen worden. We hadden voldoende kansen om te winnen”, betoogt hij. “Maar het had net zo goed ook 0-2 of 0-3 voor Duitsland kunnen worden. Dit was gewoon een heel goede tegenstander, dat moet je ook niet vergeten. Als je kijkt hoe snel zij zijn in de omschakeling. Hoe fysiek in orde. Dat is gewoon echt een kracht. Maar kijk ik naar onszelf, dan begrijp ik niet dat we zo slecht aan een wedstrijd beginnen. Dat kan niet op dit niveau. Dat moet echt een leermoment zijn.”

Dani de Wit: 'Gelijkspel was verdiend geweest' Dani de Wit: 'Gelijkspel was verdiend geweest' Dani de Wit baalde van de 0-1 nederlaag tegen Duitsland. Lees hier zijn reactie.