Onder 20 terecht langs Turkije

13 oktober 2015, 15:39

Eén gemeen countertje noteerde KNVB-coach Remy Reijnierse van de Turken in negentig minuten voetbal. Aan de andere zijde voetbalden zijn mannen twee handen vol kansen bij elkaar. “Diktevreden”, was de trainer dan ook na afloop van de 1-0 overwinning van Onder 20 op Turkije. “We hebben geleerd van de vorige twee wedstrijden.”

Bij de les

In die twee wedstrijden, tegen Engeland en Duitsland, begon Onder 20 twee keer pas halverwege de eerste helft aan het duel. Twee keer moest Oranje daardoor in de achtervolging, even zo vaak slaagde het er niet in alsnog een resultaat uit het vuur te slepen. Tegen Turkije was Nederland wél vanaf minuut één bij de les.

Dat gold zeker voor keeper Michael Verrips. Vijf minuten stonden er op de klok toen Turkije pijlsnel omschakelde en voor zijn neus opdook. De goalie bleek de sterkste in de één-tegen-één die daarop volgde. Het bleek direct de enige keer dat Turkije in zijn buurt kwam. Onder 20 stond als een huis en kwam geen moment meer in de problemen. Aan de andere kant creëerde het voor de pauze twee goede schietkansen voor Thomas Ouwejan en een kopkans voor Kastaneer, maar de vleugelaanvaller mikte te hoog.

Kansenregen

Na de pauze regende het kansen voor Oranje. Zo schoot de ingevallen Bart Nieuwkoop over, deed Gervane Kastaneer dat op aangeven van diezelfde Nieuwkoop nog eens dunnetjes over en mikte ook Kevin Diks te hoog toen hij de bal uit een corner richting de goal knikte. Na een dik uur spelen volgde de meer dan verdiende 1-0 voorsprong. Pelle Clement en Cihat Celik combineerden door de Turkse linies, waarna Clement rustig bleef oog-in-oog met de Turkse goalie Okan Kocuk. In het vervolg waren er nog grote kansen voor Augustine Loof en Finn Stokkers, maar Loof knalde op Kocuk, terwijl Stokkers teveel aan het kappen en draaien sloeg, waardoor de kans verloren ging.

Tevreden constateerde Reijnierse dat zijn ploeg wijze lessen had geleerd uit de wedstrijden tegen Engeland en Duitsland. “In die wedstrijden waren we naïef, maar zijn we nooit van de mat gespeeld. Het niveau lag dicht bij elkaar, ook in die vorige wedstrijden. Daar hoeven we ons niet voor te schamen. We hebben laten zien dat we heel aardig kunnen voetballen.”