Beloftenteam doet zichzelf tekort

3 juni 2009, 23:45

Het Nederlands beloftenelftal heeft een flinke nederlaag moeten slikken tegen Argentinië. Het eerste duel tijdens het internationale toernooi in Toulon ging met 4-0 verloren. Geflatteerd, dat wel, maar persoonlijke fouten en het niet benutten van kansen braken Oranje ernstig op.

Met een op papier sterke basisformatie – met namen als Erik Pieters, Geert-Arend Roorda en Ricky van Wolfswinkel – verscheen het Beloftenelftal aan de aftrap tegen een jeugdig Argentinië. Het moeizame begin leverde al na elf minuten spelen een achterstand op. Rens van Eijden liet zich gemakkelijk aftroeven door Franco Jara, die doelman Erwin Mulder vervolgens kansloos liet.

Meer grip

Na die treffer kreeg het team van KNVB-coach Hans Schrijver meer grip op de wedstrijd en maakte het aanspraak op de gelijkmaker. De grootste mogelijkheid bleek weggelegd voor Erik Falkenburg, na voorbereidend werk van Diego Biseswar. De Spartaan draaide zich knap vrij van zijn tegenstander, maar zijn inzet verdween net naast het doel van Agustin Marchesin.

De tweede helft, die net als voor rust 40 minuten duurde, begon rampzalig voor Oranje. Een voorzet van Diego Perotti belandde pardoes in het net, waarbij Mulder zich totaal verkeek op de situatie. Het Beloftenelftal zette nog maar een keer aan en had tot twee keer toe de aansluitingstreffer moeten maken. Roorda en Van Wolfswinkel kregen vrije kopkansen, maar faalden.

Hulp van arbiter

De Argentijnen bleken veel effectiever en kregen bij de 3-0 ook nog eens hulp van de Zwitserse scheidsrechter Jérôme Laperrière. Een overtreding van Vito Wormgoor op Diego Buonanotte werd bestraft met een penalty, terwijl de charge net buiten de zestien plaatsvond. Ever Banega, in dienst van Atlético Madrid, verschalkte Mulder met een Panenka-goal. In blessuretijd maakte de handige dribbelaar Buonanotte er zelfs nog 4-0 van.

,,Dit is een enorme kater”, reageerde Schrijver na afloop. ,,Argentinië benutte de kansen en wij niet. Dan straf je jezelf genadeloos. De tegengoals vielen ook nog eens te gemakkelijk. Zulke fouten worden op dit niveau keihard afgestraft. Het verlies doet pijn, maar veel treuren is er niet bij. We moeten verder, vrijdag spelen we alweer tegen de Verenigde Arabische Emiraten (won met 1-0 van Egypte, MV). Alleen de winst telt dan.”

Argentinië – Nederland 4-0 (1-0).

Scoreverloop: 11. Jara 1-0, 48. Perotti 2-0, 66. Banega (pen.) 3-0, 80+2. Buonanotte 4-0.

Geel: Galucci, Marchesin, Pezzela (Argentinië), Pieters (Nederland).

Opstelling: Erwin Mulder, Tom Hiariej, Vito Wormgoor, Rens van Eijden, Erik Pieters, Geert-Arend Roorda, Erik Falkenburg, Donny Gorter (53. Donovan Deekman), Diego Biseswar (53. Alexander Büttner), Ricky van Wolfswinkel (71. Bas Dost), Jeffrey Sarpong.