Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ex-international en PSV-icoon Willy van der Kuijlen (74) overleden

KNVB Media
KNVB Media
19 april, 10:15

Willy van der Kuijlen is nog altijd de topscorer aller tijden in de Eredivisie. - Foto: KNVB Media

Willy van der Kuijlen is op 74-jarige leeftijd overleden. De 22-voudig international leed aan de ziekte van Alzheimer en was al geruime tijd ziek.

Nog altijd is Van der Kuijlen de topscorer aller tijden van de Eredivisie. De Helmonder maakte tussen 1964 en 1982 311 treffers, waarvan 308 voor PSV. In zijn laatste jaar als prof scoorde hij nog drie keer voor MVV.

Eindhovense successen

Met de trefzekere Van de Kuijlen in de spits groeide PSV tot grote hoogte, zowel nationaal als internationaal. In 1978 wonnen de Eindhovenaren de UEFA Cup, onder andere dankzij een treffer van Van der Kuijlen in de finale tegen Bastia (3-0). Ook werd ‘Mister PSV’ met zijn club landskampioen in 1975, 1976 en 1978 en veroverde hij de KNVB Beker in 1974 en 1978.

Willy van der Kuijlen (links) namens PSV in actie tegen Telstar in 1978. Foto: Nationaal Archief.

De topscorer stond bekend om zijn harde en zuivere schoten, met beide benen. Dit leverde hem de bijnaam ‘Skiete Willy’ op. Voor Van der Kuijlen was voetbal een spel, geen oorlog. Slechts één keer kreeg hij een gele kaart. Koppen deed hij niet graag, net als het maken van een sliding. Kappen, draaien, passen, schieten én vooral scoren; het karakteriseert de ultieme spits van PSV.

Oranje

In Oranje kwam Van der Kuijlen tot 22 duels, waarin hij zeven keer scoorde. Op 23 maart 1966 maakte hij zijn debuut in het vriendschappelijke duel met West-Duitsland (2-4 verlies). In zijn tweede interland, tegen België (3-1 winst), maakte de PSV’er zijn eerste treffer. Zijn meest succesvolle interland speelde hij tegen Finland. In het EK-kwalificatieduel (1975) won Nederland met 4-1. Van der Kuijlen scoorde drie keer. De spits kwam niet uit op een groot toernooi, mede vanwege zijn moeizame band met de Ajacieden en een conflict met Johan Cruijff. Hierdoor verliet hij samen met Jan van Beveren in 1975 het trainingskamp in Zeist.

Willy van der Kuijlen is voor altijd 'Mister PSV'.

Na zijn actieve carrière ging hij bij PSV aan de slag als scout en jeugd-, spitsen- en assistent-trainer. Vanwege zijn enorme waarde voor de club benoemde PSV hem tot lid van verdienste. Ook staat er aan de oostzijde van het stadion in Eindhoven sinds 2004 een standbeeld van de ex-speler.

De KNVB wenst zijn familie en vrienden heel veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen