Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Johan de Kock: Terugblik op Turkije

Francis Grondhuis
KNVB Media
29 januari, 10:00

Johan de Kock (13 caps) debuteerde pas op 28-jarige leeftijd in Oranje en was basisspeler op het EK 1996. - Foto: KNVB Media

Met een uitwedstrijd tegen Turkije opent het Nederlands elftal op 24 maart de kwalificatiereeks richting het WK 2022. Meteen een pittige klus voor de mannen van Frank de Boer. "Zo'n eerste wedstrijd is maatgevend voor de rest van de kwalificatie. Resultaat is dus belangrijk. Tegelijkertijd zit Oranje ook in de laatste fase van de opbouw naar het EK. Korte en lange termijn komen hier samen ", aldus oud-international Johan de Kock (56) die zelf in 1993 zijn interlandcarrière startte met Turkije als tegenstander.

Ik zat net met mijn vrouw en pasgeboren dochtertje op het consultatiebureau toen er een telefoontje uit Noordwijk kwam.

Dat moment staat De Kock, momenteel bestuurslid van onze vereniging, nog helder voor de geest. Ook al is het alweer 28 jaar geleden. "Omdat je land vertegenwoordigen het mooiste en hoogst haalbare is voor een Nederlandse voetballer. Voor mij was het natuurlijk extra bijzonder dat we in de Galgenwaard speelden. Mijn eigen stadion op dat moment", aldus de voormalig speler van FC Groningen, FC Utrecht, Roda JC en Schalke 04.

Ook al bestond de Oranjeselectie in de jaren negentig voornamelijk uit spelers van de klassieke top-drie en buitenlandse topclubs, voor De Kock kwam zijn selectie destijds niet helemaal uit de lucht vallen. FC Utrecht beschikte al een paar jaar over een sterke verdediging die weinig goals weggaf. De 29 tegentreffers uit het seizoen 1990/'91 is nog altijd een clubrecord. En met Marcel Liesdek naast zich manifesteerde De Kock zich keer op keer als een betrouwbare centrale verdediger die wekelijks hoge cijfers scoorde in het Telegraaf-klassement.

Debuut in de Galgenwaard

In februari 1993 leidde dat tot een eerste telefoontje vanuit Zeist. Of beter gezegd vanuit Noordwijk. "De selectie was al een paar dagen bij elkaar toen ik op dinsdagochtend werd gebeld. John de Wolf was geblesseerd geraakt. Of ik met spoed naar Noordwijk kon komen. Ik weet het nog goed want ik zat op dat moment met mijn vrouw en pasgeboren dochtertje — ze was net een maand oud — op het consultatiebureau. We pakten thuis snel wat spullen en met de kinderen op de achterbank zette mijn vrouw mij zo snel mogelijk bij Huis ter Duin af.  'Succes en veel plezier'."

Een dag later luisterde De Kock - al 28 jaar oud - als basisspeler naar het Wilhelmus. Oranje won het WK-kwalificatieduel met 3-1 en deed daarmee goede zaken op weg naar het WK in Amerika. De Kock speelde aan de zijde van aanvoerder Ronald Koeman een sterke wedstrijd, al veroorzaakte hij wel de penalty die de Turken op 1-1 bracht. "Een smetje. Ik stond op spits Hakan Şükür die toevallig ook debuteerde. Hij deed dat Zuid-Europees slim door snel te gaan liggen toen ik een hand op zijn schouder legde."

Klik met Koeman

Johan de Kock in de kwartfinale van het EK 1996 in duel met de Fransman Christophe Dugarry.

Oranje zegevierde uiteindelijk met 3-1 dankzij goals van mede-debutant Marc Overmars en Rob Witschge die tweemaal scoorde. Met Ronald Koeman, die in die periode vaak met Frank Rijkaard in het centrum speelde, had De Kock een goede klik. "We waren complementair aan elkaar. Ik was snel en fysiek ingesteld, hij blonk uit in opbouw en passing. Ronald was gecharmeerd van die combi. Jaren later hoorde ik eens dat hij het met ons beider zaakwaarnemer Ger Lagendijk had gesproken over de mogelijkheid om mij naar Barcelona te halen."

Camp Nou werd het helaas niet en ook het WK in Amerika ging aan de neus van De Kock voorbij. "Dick Advocaat koos uiteindelijk voor John de Wolf. Achteraf niet zo'n gelukkige keuze gezien dat kaartincident en de blessure van De Wolf opliep. " Als speler van het sterk presterende Roda JC kwam De Kock in 1995 opnieuw in beeld van Oranje en ditmaal bondscoach Guus Hiddink. Als de Ajacieden de oefenwedstrijd tegen Portugal boycotten pakt de centrumverdediger zijn kans. Helemaal als Frank de Boer voor de EK-eindronde in Engeland geblesseerd afhaakt. De Kock verovert een basisplaats in Engeland.

"Voor mij persoonlijk was dat een fantastisch toernooi. Met als negatieve bijsmaak dat gedoe rond wat ze later De Kabel hebben genoemd. Het was iets van Ajax, maar dat ging opspelen bij het Nederlands elftal en overschaduwde uiteindelijk het EK. Hoewel het voornamelijk door de media werd opgeklopt, want zelf hadden we er niet zo'n last van. Neem nou die ene beruchte foto. Onze eigen kok had behalve de standaard aardappelen met groente nu ook rijst met kip gekookt. Logisch toch dat die jongens aan de ene tafel gingen zitten waar de rijst met kip op stond. Het was puur praktisch."

Vol Wembley

Voor mij persoonlijk was EURO 1996 een fantastisch toernooi.

EURO 1996 was het enige grote toernooi dat De Kock zou spelen. "En ik wist ook wel dat het waarschijnlijk mijn laatste zou zijn. Jaap Stam kwam er namelijk aan en ik was al een dertiger. Ik heb er enorm van genoten, spelen in een vol Wembley bijvoorbeeld, maar in sportief opzicht was er meer mogelijk geweest dan in de kwartfinale na penalty's uitgeschakeld worden. Het was geen topteam, maar er liepen wel topspelers in rond. En ja, het was leuker geweest als we een fantastische samenwerking hadden gehad en de finale hadden gespeeld. Maar die enorme beleving en de grootte van zo'n toernooi maakt het voor mij het mooiste moment om op terug te kijken. Zeker voor iemand die bij Sliedrecht en FC Groningen nog als aanvaller speelde."

De 13-voudig ex-international is benieuwd naar het WK-kwalificatieblok van drie interlands dat het huidige Oranje eind maart te wachten staat. Te beginnen met Turkije (24 maart), gevolgd door Letland (27 maart) en Gibraltar (30 maart). "Zo'n eerste wedstrijd is niet bepalend, maar wel maatgevend. Je wilt daar resultaat halen. In ieder geval niet verliezen. Tegelijkertijd ben je ook bezig met je speelwijze en teamopbouw voor het EK van deze zomer. De korte en lange termijn lopen dus door elkaar. Dat maakt de situatie wel moeilijker voor Frank de Boer. Aan de andere kant is het wel zo dat er waarschijnlijk niet heel veel spelers gaan stoppen na het EK. Dit team is jong genoeg en kan nog wel even vooruit."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen