Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sonny Silooy in Sharjah: bijzonder avontuur in de Emiraten

Francis Grondhuis
KNVB Media
29 januari, 10:00

Op afstand is Sonny Silooy ook bestuurslid van de Vereniging voor ex-internationals en betrokken bij de traditionele Nieuwjaarswedstrijd. - Foto: Eigen foto

Afgelopen zomer streek Sonny Silooy neer in de Verenigde Arabische Emiraten. Samen met drie collega's probeert de 25-voudig Oranje-international namens de Ajax Coaching Academy de jeugdopleiding van Sharjah FC qua structuur en kwaliteit te verbeteren. Een nieuw avontuur voor de voormalige back die het leven vol omarmt.  

In Australië zag ik Jesper Olsen na twintig jaar weer, in China was er veel om te ontdekken en in Amerika heb ik heerlijk gewerkt.

Tijdens het videobellen gunt Sonny ons vanuit zijn appartement een blik op de skyline van Sharjah. Hoge woontorens, een strakblauwe lucht en de kustlijn van de Perzische Golf. Het is goed toeven momenteel in de Emiraten waar het kwik in de middaguren naar een aangename 24 graden stijgt. Sharjah is een van de zeven emiraten. Het ligt vlakbij Dubai, maar de leefregels en cultuur zijn er beduidend strakker. "Dit jaar pendelen we nog als gezin, maar als mijn gezin definitief overkomt willen we hopelijk in Dubai wonen."

Het is weer een nieuw avontuur voor de goedlachse globetrotter. Zijn motto? Het leven is kort genoeg, dus je kunt er maar beter alles uit halen. De aanvallende back (rechter- en linkerflank) van weleer voetbalde in Amsterdam, Parijs en Bielefeld. Zijn trainersloopbaan bracht hem onder meer in Amerika, China, Australië en het Midden-Oosten. "Dat is het voordeel van een grote club als Ajax. Je wordt overal gevraagd. In Australië zag ik Jesper Olsen na twintig jaar weer, in China was er veel om te ontdekken en in Amerika heb ik heerlijk gewerkt. Die verschillende landen en culturen trekken mij. Ook hier in de Sharjah. Ik werk en leef hier, dus ik volg de regels. Dat doe ik overal ter wereld."

Op straat zijn mondkapjes verplicht. "Waarschuwen doen ze hier niet. Je krijgt gewoon meteen pats-boem een boete van 750 euro aan je broek." Met afgrijzen keek hij deze week naar de avondklokrellen in Nederland. Ondenkbaar in het emiraat waar de Covid-vaccinatie ook  voortvarend loopt. Gisteren (donderdag, red.) kreeg hij zijn tweede prik. In maart moeten alle 10 miljoen inwoners gevaccineerd zijn.

Lokale trainers coachen

Als jong broekie bij het Nederlands elftal.

Dan het voetbal. Het team van de Ajax Coaching Academy in Sharjah bestaat naast Silooy (hoofdopleider en coördinator bovenbouw) uit trainers Karim Bridji (coördinator onderbouw)  en Marco van Galen (coördinator middenbouw), terwijl Laura van Leeuwen de strategie uitzet en het proces in de gaten houd. Het viertal is in het emiraat neergestreken om de opleidingsvisie van Ajax over te brengen op hun Arabische partnerclub. Ze brengen structuur aan in de jeugdopleiding, werken aan de speelwijze en bouwen zo aan het DNA van de club Sharjah FC. Alle trainers zijn locals.

Contractueel voor drie jaar, met een optie voor nog eens drie jaar. In december volgde de eerste evaluatie. "In het begin was het voor iedereen even wennen, maar het gaat nu voor de wind. We hebben voor de coaches een veilige omgeving gecreëerd waar vragen kunnen worden gesteld en we discussies kunnen voeren. Dat vertrouwen moesten we opbouwen. In deze cultuur willen trainers geen gezichtsverlies lijden of voor paal staan. Drie van hen zijn zelf lokale legendes. We zijn altijd aanwezig bij de trainingen. Stappen op een rustige manier in wanneer het noodzakelijk is en bespreken het na de training. Dat accepteren ze nu, omdat ze begrijpen waar we mee bezig zijn."

Michels, Cruijff, Van Gaal

Als jongetje had ik maar één grote droom en dat was Ajax 1 halen. Hier denken ze: ach, politieagent worden is ook prima.

En dat is simpelweg gesteld dat de 'Cruijff Legacy'. "En die ken ik als geen ander, want ik heb met de beste Ajax-trainers gewerkt. Michels, Cruijff, Van Gaal. Zij hebben uiteindelijk ook elkaar weer beïnvloed én hun eigen draai eraan gegeven. Ik heb met Cruijff in een team gespeeld en hem als trainer gehad. Zijn visie was gebaseerd op eenvoud. De bal moet van A naar B en dan in het doel. Hoe? Door unieke individuele kwaliteiten altijd te integreren in teamverband. Elk land weet: de Ajax-opleiding is al meer dan vijftig jaar succesvol, heeft veel jonge talenten voortgebracht en 86,7% van de spelers in de Bovenbouw U18-16 stroomt door naar het betaald voetbal. Het is bewezen dat het werkt. Dat wil niet zeggen dat het overal ter wereld één-op-één werkt. Je hebt goede mensen nodig om de informatie over te brengen binnen de cultuur en gebruiken van het land."

Komt die filosofie over in Sharjah? "We wisten waar we naartoe gingen. Het volk van de Emiraten is best verwend natuurlijk. Geen idee of die jongens thuis überhaupt voetbal kijken. Als jongetje had ik maar één grote droom en dat was Ajax 1 halen. Hier denken ze: ach, politieagent worden is ook prima. Wij proberen het zo aan te vliegen dat ze lachend binnenkomen en lachend van het veld stappen. Creatief denken en ondernemen. Het is daarna aan henzelf en hun eigen ambitieniveau om verder te komen. Wij zijn er om te ondersteunen."

Sonny over Sharjah: "Ik werk en leef hier, dus ik volg de regels. Dat doe ik overal ter wereld."— Privéfoto

Jonge generatie ex-internationals

Op afstand is Silooy ook nog bestuurslid van de Vereniging voor ex-internationals en Lucky Ajax. De Zaandammer vindt die betrokkenheid belangrijk. "Het is ontzettend leuk, gezellig en speciaal om elkaar te ontmoeten. We hebben allemaal een gezamenlijk verleden in Oranje of bij de club. Dat geldt ook voor de jongere generatie ex-internationals dus ik zou ze willen oproepen om vaker aan te sluiten."

Zelf speelde hij vanwege vele blessures nooit met Oranje op een eindtoernooi. Twee maanden voor het gouden EK van 1988 brak de vaste linksback zijn oogkas op vier plaatsen. Weg EK. "Ik had eigenlijk 60 of 70 interlands moeten spelen. Pure pech. Het EK van 1992 had gekund, maar toen moest ik op Teletekst lezen dat Michels voor een ander had gekozen."

Wie had verwacht dat we in 1988 Europees kampioen zouden worden? Of in 2010 de WK-finale zouden halen?

Vanuit het Midden-Oosten volgt Silooy de ontwikkeling van het huidige Oranje onder leiding van Frank de Boer. Talent zat, oordeelt hij. "We hebben al een jong team en daarachter zit ook nog een goede lichting. De vraag is: hoe zet je ze op het juiste spoor. Vaak wordt al op heel jonge leeftijd voor het geld gekozen in plaats van de kwaliteit van het voetbal en de ontwikkeling voorop te zetten. Het is zaak de rust te bewaren. Ook op je 24e kun je nog weg en een fantastische carrière hebben. Denzel Dumfries, met wie ik bij Sparta Rotterdam Onder 19 nog heb samengewerkt, is daar een mooi voorbeeld van. Hij heeft voor zichzelf een pad uitgestippeld en houdt zijn verstand erbij."

En Oranje zelf? Maakt de ploeg kans op het komende EK? "Ach, wie had verwacht dat we in 1988 Europees kampioen zouden worden? Of in 2010 de WK-finale zouden halen? Of in 2014 in Brazilië derde zouden worden? Ik bedoel maar. Zijn er conflicten, vergeet het maar. Alles moet passen. Door individuele kwaliteiten in de groep te integreren. Niemand kan het alleen."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen