Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ex-international Pim Doesburg (77) overleden

KNVB Media
KNVB Media
18 november, 17:00

Met een fraaie zweefduik voorkomt Pim Doesburg als doelman van Sparta een doelpunt. - Foto: Anefo/Hans Peters

De KNVB heeft woensdag het trieste bericht ontvangen dat ex-international Pim Doesburg op 77-jarige leeftijd is overleden. De keeper kwam namens Sparta en PSV tot 687 wedstrijden in de Eredivisie, nog altijd een record. Daarnaast droeg de doelman acht keer het shirt van het Nederlands elftal. Ook was hij tussen 1990 en 2000 keeperstrainer van Oranje.

Doesburg maakt op 18-jarige leeftijd zijn debuut in de Eredivisie bij Sparta, de club waar hij ook de jeugdopleiding heeft doorlopen. Ondanks zijn jonge leeftijd maakt hij indruk, waardoor hij in zijn eerste seizoen al wordt opgeroepen voor het Nederlands elftal. Toch komt het pas op 16 april 1967 tot een debuut in Oranje. Bondscoach George Kessler laat de Sparta-doelman starten in de vriendschappelijke interland tegen België, die met 1-0 verloren gaat.

Een maand later staat Doesburg opnieuw onder de lat bij het Nederlands elftal, tijdens de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Hongarije. Daarna moet de Rotterdammer liefst twaalf jaar wachten op zijn derde interland. Uiteindelijk draagt Doesburg ‘slechts’ acht keer het shirt van het Nederlands elftal. Hij heeft de pech dat hij moet opboksen tegen toppers als Jan van Beveren, Jan Jongbloed en Piet Schrijvers.

Recordkeeper

Pim

Pim Doesburg in 1978. — Foto: Anefo/Hans Peters

Op clubniveau groeit Doesburg uit tot een betrouwbare en zeer fanatieke doelman. Tussen 1962 en 1967 komt hij tot 137 wedstrijden voor Sparta. Nadat hij in Rotterdam de concurrentiestrijd verliest van Jan van Beveren, tekent Doesburg bij PSV. In Eindhoven keept hij in drie seizoenen 93 wedstrijden. Ook daar moet hij plaatsmaken voor Van Beveren, waarop Doesburg terugkeert naar Sparta.

In zijn tweede periode op Het Kasteel staat de Rotterdammer 334 keer onder de lat, om daarna op 36-jarige leeftijd opnieuw voor PSV te tekenen. Tot zijn 43ste staat hij onder contract in Eindhoven, waar hij in 1986 en 1987 landskampioen wordt. Doesburg voegt nog eens 123 wedstrijden aan zijn totaal toe, waardoor hij uitkomt op 687 Eredivisieduels. Een record dat tot op de dag van vandaag staat.

Keeperstrainer

Ook na zijn carrière als actief doelman, blijft het keepersvak Doesburg – die ook een aantal sportzaken bezit - bezighouden. Hij wordt keeperstrainer. Eerst bij Sparta en later bij Feyenoord. Bovendien is hij tussen 1990 en 2000 keeperstrainer van het Nederlands elftal, waar hij samenwerkt met de bondscoaches Leo Beenhakker, Rinus Michels, Dick Advocaat, Guus Hiddink en Frank Rijkaard. Hij traint in die periode doelmannen als Hans van Breukelen, Ed de Goeij en Edwin van der Sar.

Guus Hiddink werkt zowel bij Oranje als bij PSV samen met Pim Doesburg en maakt hem zowel als speler en als keeperstrainer mee. "Op een gegeven moment gingen we met PSV voor een trip naar het verre oosten. Pim was al 42, 43, maar nog steeds bloedfanatiek. Hij keepte daar een wedstrijd en die kleine mannetjes sprongen een halve meter hoger dan hij. Toen heb ik hem daarna apart genomen voor een slechtnieuwsgesprek en heel voorzichtig verteld dat het misschien beter was te stoppen. Hij werd toen zó boos. Hij schold alles en iedereen bij elkaar en heeft me een week niet aangekeken. Maar het kwam weer goed, want we zijn altijd goed geweest. Pim was een mooi mens, echt een mooi mens.'

Na zijn vertrek bij het Nederlands elftal blijft Doesburg actief als keeperstrainer bij Feyenoord. In 2007 neemt hij daar afscheid van het betaald voetbal. De KNVB wenst familie en vrienden van Pim Doesburg alle sterkte met het verwerken van dit verlies.

Luchtduel tussen PSV-keeper Pim Doesburg en Ajacied Barry Hulshoff. — Foto: Anefo/Bert Verhoeff

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen