Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ex-international Wim Suurbier overleden

KNVB Media
KNVB Media
12 juli 2020, 21:00

Wim Suurbier speelde met Oranje twee WK-finales - Foto: Fotocollectie Anefo

De KNVB heeft met droefenis kennisgenomen van het overlijden van Wim Suurbier. De ex-international overleed vandaag op 75-jarige leeftijd. Wim Suurbier speelde tussen 1966 en 1978 liefst 60 interlands en twee WK-finales voor Oranje. 

De in Eindhoven geboren Suurbier gold in zijn jeugd niet als het grootste talent. Als amateur werd hij ooit zelfs afgetest door DWS. Toch schopte hij het tot het allerhoogste niveau en behaalde talloze successen. Onder leiding van coach Rinus Michels en met teamgenoten  als Johan Cruijff, Piet Keizer en Ruud Krol werd hij met Ajax zeven keer landskampioen, won hij drie keer de Europa Cup I en eenmaal de Wereldbeker.

Twee WK-finales

Ook in het Nederlands elftal kwam de rechtsback uitstekend voor de dag. Suurbier debuteerde op 6 november 1966 in Oranje, in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Tsjechoslowakije (1-2 verlies). Vanaf dat moment was hij een vaste kracht, die indruk maakte met zijn werklust en zijn vermogen om zich volledig vast te bijten in de linksbuiten van de tegenstander. Zijn enorme snelheid was daarbij een belangrijk wapen, zowel in verdedigend als aanvallend opzicht. Met het Nederlands elftal bereikte hij met 'totaalvoetbal' de WK-finale van 1974 in West-Duitsland, die helaas tegen het gastland verloren ging. Ook bij het teleurstellend verlopen EK van 1976 was Suurbier van de partij. Met de - eveneens verloren - WK-finale tegen Argentinië in 1978 sloot hij zijn carrière in Oranje af.

Het Nederlands elftal voorafgaand de WK-finale die iedereen zich nog herinnert, met Wim Suurbier staand rechtsachter

Verenigde Staten 

Suurbier stond bekend om zijn voetbalhumor. Zo vormde hij samen met Ruud Krol - ploeggenoot bij Ajax en Oranje - het duo ‘Snabbel en Babbel’. Suurbier bleef - net als Krol - lang in Amsterdam voetballen en vertrok, hoewel hij regelmatig flirtte met andere clubs, pas in 1977 bij Ajax. Via Schalke ’04 en FC Metz kwam hij in de Verenigde Staten terecht. Dit werd zijn tweede vaderland. Suurbier kwam in de Verenigde Staten voor vier verschillende clubs uit. In zijn laatste jaren was hij trainer/speler. Op zijn 42ste sloot hij zijn actieve carrière af bij Tampa Bay Rowdies. Daarna trainde hij tot 1994 nog diverse Amerikaanse clubs. 
 
Met het overlijden van Wim Suurbier verliest de voetballerij een geweldige rechtsback en een kleurrijke persoon. De KNVB wenst zijn familie en andere betrokkenen veel sterkte met het verwerken van dit verlies. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen