Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Marco van Basten: Ik had zoiets van, ik geef hem gewoon een ros..'

KNVB Media
KNVB Media
29 mei 2020, 12:00
13:50

Marco van Basten werd in 1988 Europees kampioen. - Foto: KNVB Media

Hij was met 5 doelpunten dé uitblinker tijdens de zegetocht in 1988 en zal voor altijd verbonden blijven met de wondergoal in de finale tegen de Sovjet-Unie. Marco van Basten vertelt in een nieuwe aflevering van de Oranje Wall of Fame uitgebreid over zijn periode in het Nederlands elftal. Een periode met hoge pieken en diepe dalen. "Het is veel te kort geweest."

'Van Basten, goed. Oh wat een goal, wat een goal! Wat een schitterend doelpunt zeg.' De woorden van tv-commentator Theo Reitsma zijn door menig voetballiefhebber ook 32 jaar na dato nog op te dreunen. Het zegt alles over de betekenis van de wondergoal die op die zondagmiddag in München werd geboren. In het collectieve geheugen gegrift. 

Een ros

In een nieuwe aflevering van de serie Oranje Wall of Fame, blikt Marco van Basten uitgebreid terug op zijn 58 interlands, die hij tussen 1983 en 1992 speelde. Bijvoorbeeld over het wonderdoelpunt in de EK-finale. "Ik dacht: ik geef de bal een ros en dan zie ik het wel. En dat pakte onvoorstelbaar goed uit." 

— Foto: Een jonge Marco van Basten bij het Nederlands elftal. 

Verder bespreekt 'San Marco' de teleurstelling van het WK 1990 en zijn gemiste strafschop in de halve finale op het EK van 1992. Bekijk ook de eerder verschenen afleveringen in deze serie, met onder meer Ruud Gullit, Willem van Hanegem en Robin van Persie. 

Oranje Wall of Fame Oranje Wall of Fame Bekijk alle afleveringen.

 

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen