Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voormalig Oranjedoelman Eddy Pieters Graafland overleden

KNVB Media
KNVB Media
29 april 2020, 9:15

Pieters Graafland poseert met Oranje, vlak voor het duel met Noord-Ierland op 7 april 1965. - Foto: KNVB Media

Eddy Pieters Graafland diende in zijn lange voetballeven drie teams: Ajax, Feyenoord en het Nederlands elftal. Het tekent de loyaliteit van de doelman die eenvoud boven opsmuk verkoos. Dinsdag overleed de 47-voudig international op 86-jarige leeftijd.  

Eddy Pieters Graafland - door iedereen in de voetbalwereld kortweg Eddy PG genoemd - bracht zijn bescheiden aard mee onder de lat. In Oranje loste hij eind jaren vijftig op natuurlijke wijze Frans de Munck af. Het contrast met zijn extraverte, gesoigneerde voorganger kon niet groter. Pieters Graafland hield zich niet bezig met randzaken. Zijn voornaamste opdracht was ballen tegenhouden en dat deed hij met verve. Het hoefde niet spectaculair. In zijn ogen was keepen een sober vak, waarbij je zo min mogelijk fouten diende te maken en vooral rust moest uitstralen naar de rest van het team.  

Betrouwbaarheid

Het maakte hem een geliefde doelman in Rotterdam en de rest van het land. Tien jaar lang, van 1957 tot en met 1967, was de geboren Amsterdammer de betrouwbare keeper van het Nederlands elftal. Een fase waarin zich langzaam een nieuwe generatie ontwikkelde die het Nederlands voetbal op de wereldkaart zou zetten. Zelf zou Pieters Graafland nooit op een eindronde spelen, daarvoor kwam Oranje in die tijd net kwaliteit tekort. 

— Eddy Pieters Graafland schudt de hand van prins Bernhard, na afloop van de interland Nederland-Engeland op 9 december 1964, ter ere van 75 jaar KNVB.

Voor Eddy PG kwam er in 1967 op 33-jarige leeftijd een eind aan zijn imposante interlandcarrière. Na het vriendschappelijke duel met Joegoslavië, dat eindigde in een 1-2 nederlaag, koos bondscoach George Kessler voortaan voor de jonge, talentvolle Jan van Beveren. Met zijn 47 caps staat Eddy Pieters Graafland op de zesde plaats van keepers in Oranje, achter Edwin van der Sar (130), Hans van Breukelen (73), Maarten Stekelenburg (58), Jasper Cillessen (56) en Gejus van der Meulen (54). 

Finale Europa Cup I 

Het grote moment van glorie kwam voor Eddy PG uitgerekend in zijn allerlaatste wedstrijd, op 6 mei 1970. Nadat hij bij Feyenoord gaandeweg het seizoen de concurrentiestrijd met Eddy Treijtel had verloren, werd hij door coach Ernst Happel vanwege zijn rust en ervaring toch opgesteld in de finale van de Europa Cup I. In San Siro werd Celtic in de verlenging verslagen met 2-1, waardoor Rotterdam en omstreken de mooiste dag uit de clubhistorie beleefde. 

In 2017 keek Eddy Pieters Graafland samen Henk Schouten en Cor van der Gijp terug op de landstitel van Feyenoord in 1961.

Feyenoord 1961: Titel door humor en vriendschap

Het keepersvak beschreef Eddy PG eigenhandig in een boek getiteld 'Onder de lat'. Het was een soort handboek voor alle goalies in Nederland en kwam uit in 1966. Speciaal voor de jonge keepers liet hij een handvol tips optekenen. Zoals: 'Ga nooit tegen de paal staan, ook al is de bal aan de andere kant van het veld'. En ook: 'Blijf altijd kalm. Bedenk dat als de keeper eenmaal zenuwachtig is, het hele elftal dat dreigt te worden'. 

— Eddy Pieters Graafland was in mei 2019 nog aanwezig bij de onthulling van de Wall of Fame op de KNVB Campus in Zeist.

Feyenoord bleef altijd zijn club. Tot op hoge leeftijd bezocht Eddy PG nog iedere thuiswedstrijd in de Kuip, vaak in het gezelschap van zijn teamgenoten van vroeger. De KNVB wenst alle familie en vrienden van Eddy Pieters Graafland veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen