Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ruud Gullit: ‘Bekers voor je land wegen het zwaarst’

KNVB Media
KNVB Media
24 april 2020, 12:00
16:13

Ruud Gullit blikt in de Oranje Wall of Fame terug op zijn loopbaan in Oranje. - Foto: KNVB Media

Hij was aanvoerder van het enige Nederlands elftal dat ooit een prijs won: Ruud Gullit. In de vijfde aflevering van de Oranje Wall of Fame blikt hij open en eerlijk terug op zijn rijke carrière in het Nederlands elftal. Van de glorie in 1988 tot zijn bijzondere vertrek zes jaar later.

Ruud Gullit. Eén van de iconen uit het Nederlandse voetbal. En degene die op 25 juni 1988 als eerste Nederlander de beker omhoog hield, na de winst van het Europees kampioenschap. Kijkend naar een krant van toen, waarop hij de cover siert, zegt hij: “Op dit moment voelde ik mij het allertrotst. Moet je zien wat een blijdschap. Bekers winnen me je club is één, maar voor je land is het allermooist. Dan weegt hij het zwaarst. Dit was voor mij het mooiste moment uit mijn carrière.” 

— Foto: Gullit heeft hem, Nederland is Europees kampioen!

De aanvaller kon in Duitsland niet de glansrol vervullen die van hem verwacht werd. Na een zwaar seizoen bij AC Milan was de batterij aardig leeg. “En dat duurde eigenijk tot de finale. Toen voelde ik de kracht pas terugkomen. Daarvoor heb ik alleen maar keihard gewerkt voor de ploeg.” In de eindstrijd tegen Rusland kopte hij de 1-0 binnen. En pakte zodoende toch een hoofdrol. “Dat was een bevrijding. Niet alleen voor het team, maar zeker ook voor mijzelf.”  

Hoe anders was de situatie bij het Nederlands elftal twee jaar later, tijdens het WK van 1990. Gedoe rondom het aanstellen van een bondscoach en onderlinge irritaties zorgden ervoor, dat de voorbereiding verre van optimaal was. De spanningen liepen op, ook bij Gullit. “Ik heb dat toernooi alleen maar op mijn kamer gezeten. De sfeer was verschrikkelijk. Zo erg zelfs, dat Marco van Basten en ik er mee wilden kappen. We wilden naar huis, hadden er genoeg van.” Een verhelderend gesprek met bondscoach Leo Beenhakker voorkwam een voortijdige exit van de twee sterspelers. 

— Foto: Een jonge Ruud Gullit wordt in 1981 voor het eerst opgeroepen voor Oranje, samen met Frank Rijkaard. 

Plotseling afscheid

In 1994 kwam er - na 66 interlands - een plotseling einde aan zijn loopbaan als international. Vlak voor het WK van 1994 maakte hij zijn afscheid bekend op een persconferentie in Huis ter Duin. Bondscoach Dick Advocaat en heel Nederland in vertwijfeling achterlatend, want een reden werd niet gegeven. Tactische oorzaken lagen ten grondslag aan het besluit.

Nu zegt hij daarover: “Het ging mij om het plezier. Ik moet plezier hebben in wat ik doe, anders heeft het geen nut. Ik denk nog steeds dat het de juiste keuze was. Ik heb er alleen wel spijt van hoe het is gegaan. Ik had het beter kunnen bespreken met Dick. Of hij met mij. Natuurlijk is het een raar einde, maar soms loopt het zo.”  

Oranje Wall of Fame Oranje Wall of Fame Bekijk alle afleveringen van de Wall of Fame.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen