Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ex-international Frits Flinkevleugel overleden

KNVB Media
KNVB Media
11 april 2020, 14:00

Frits Flinkevleugel uiterst rechts, voor de interland Nederland-Zwitserland op 17 oktober 1965 - Foto: Nationaal Archief

De KNVB heeft het trieste bericht ontvangen dat voormalig international Frits Flinkevleugel vrijdag op 80-jarige leeftijd is overleden. De verdediger uit Amsterdam kwam tussen 1964 en 1967 elf keer uit voor het Nederlands elftal.

Frits Flinkevleugel (3 november 1939) maakte op 16-jarige leeftijd zijn debuut bij DWS in Amsterdam. Hij zou er ruim twintig seizoenen in het eerste elftal spelen, ook na de fusie in 1972 van DWS,  Blauw-Wit en De Volewijckers tot FC Amsterdam.

1964 mooiste jaar

Zijn mooiste jaar beleefde Flinkevleugel in 1964, toen hij achtereenvolgens met DWS landskampioen werd, in het Europa Cup I toernooi de kwartfinale haalde en door bondscoach Dennis Neville voor het eerst werd opgeroepen voor het nationale elftal. De verdediger maakte zijn debuut in de interland tegen Engeland op 9 december 1964, georganiseerd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de KNVB. Naar verluidt hoorde hij het nieuws over zijn selectie in het sportprogramma Sport en Beeld en sprong hij een gat in de lucht. Vervolgens ging Flinkevleugel gewoon met zijn vrouw naar de film; "We hadden al kaartjes, begrijp je." 

 

— Foto: Het Nederlands elftal, met staand links Flinkevleugel, voorafgaand aan de interland tegen Hongarije op 7 september 1966. 

In totaal kwam de rechtsback elf keer in het veld voor Oranje, onder meer bij de debuutinterland van Johan Cruijff tegen Hongarije op 7 september 1966. Flinkevleugel kon keihard zijn (hij speelde zelfs een keer met een gebroken teen) en spelers als Piet Keizer en Coen Moulijn hadden het zwaar tegen de verdediger. Toch raakte hij in 1967 zijn positie in het Nederlands elftal kwijt aan Wim Suurbier. Zelf was hij daar heel nuchter over: "Dan had ik maar beter voor mezelf moeten zorgen." In 1977 stopte hij wegens blessureleed met voetballen en richtte hij zich volledig op zijn sigarenzaak en slijterij in Amsterdam.

De KNVB wenst alle familie en vrienden van Frits Flinkevleugel veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen